Νικολάου, Ντίνα, σεφ
Οι γαστρονομικές της ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισε να πειραματίζεται με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.
Αν και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σπουδάζοντας οικονομικά και marketing στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και τη γαστρονομία την έκαναν να αλλάξει ρότα, να ακολουθήσει την καρδιά της και να κυνηγήσει το όνειρό της. Ξεκινώντας τις σπουδές της στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές σχολές του Παρισιού Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre, ήρθε σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που την ενέπνευσαν μεταδίδοντάς της το πάθος για το καινούριο και τη δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, την αδερφή της, δημιούργησαν το καμάρι τους, το εστιατόριο EVI EVANE (www.evievane.com), και υπερασπίζονται με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.
Στην Αθήνα, ξεκίνησε το 2006 μέσα από το πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός Καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εκείνους που λατρεύουν τις κατσαρόλες και αφήνονται στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο Star Νηστικοί πράκτορες, και το 2012, με την εκπομπή Στην κουζίνα με την Ντίνα, μοιράστηκε μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV την εκπομπή Ma cuisine grecque, η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή, λόγω της μεγάλης επιτυχίας, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
Παράλληλα, παρουσιάζει τις δημιουρ­γίες της σε περιοδικά γεύσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, όπου διατηρεί μόνιμες στήλες. Είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται στους νεότερους, και ορμώμενη από την αγάπη της για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την τέχνη της μαγειρικής, διδάσκει σε επαγγελματικές σχολές της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής. Το βιβλίο της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand World Cookbooks Awards ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ το τελευταίο της βιβλίο Grèce, cuisine familiale et traditionnelle εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martiniere» (στην ελληνική έκδοση με τον τίτλο Η κουζίνα της μαμάς μου).
Εργάζεται με πάθος για το site της www.dinanikolaou.gr. Πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 Dina's Bakery, My best recipes Συγγραφέας Μίνωας Σκληρόδετο
2020 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ Συγγραφέας Τα Νέα Χαρτόδετο
2020 ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ : ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Συγγραφέας Τα Νέα Χαρτόδετο
2016 Κάθε μήνα Ελλάδα : Ημερολόγιο 2017 Συγγραφέας Μίνωας Χαρτόδετο
2016 Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας Συγγραφέας Μίνωας Χαρτόδετο
2015 Μόνος στην κουζίνα Συγγραφέας Μίνωας Ebook, PDF
2014 Μόνος στην κουζίνα Συγγραφέας Μίνωας Χαρτόδετο
2012 Κουλούρια και μπισκότα Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Σπιτικό ψωμί : 36 συνταγές Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Χειροποίητα ζυμαρικά : 30 συνταγές Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Ψήσιμο στη σχάρα : Κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά: 25 συνταγές γαι μαρινάδες και σάλτσες Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Ζύμες για πίτες : 56 συνταγές Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Ζύμες για τάρτες και πίτσες : 42 συνταγές Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2011 Οι καλύτερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου Συγγραφέας Πρώτο Θέμα Χαρτόδετο
2010 Αλμυρές τάρτες και πίτες Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2009 Τι τρώμε σήμερα; : Νόστιμες συνταγές για μεγάλους και παιδιά Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2008 Η κουζίνα της μαμάς μου Συγγραφέας Φερενίκη Χαρτόδετο
2005 Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef d' Oeuvre Συγγραφέας Adverta Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 Dina's Bakery, My best recipes Μίνωας Σκληρόδετο
2020 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ Τα Νέα Χαρτόδετο
2020 ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ : ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Τα Νέα Χαρτόδετο
2016 Κάθε μήνα Ελλάδα : Ημερολόγιο 2017 Μίνωας Χαρτόδετο
2016 Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας Μίνωας Χαρτόδετο
2015 Μόνος στην κουζίνα Μίνωας Ebook, PDF
2014 Μόνος στην κουζίνα Μίνωας Χαρτόδετο
2012 Κουλούρια και μπισκότα Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Σπιτικό ψωμί : 36 συνταγές Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Χειροποίητα ζυμαρικά : 30 συνταγές Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Ψήσιμο στη σχάρα : Κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά: 25 συνταγές γαι μαρινάδες και σάλτσες Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Ζύμες για πίτες : 56 συνταγές Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2012 Ζύμες για τάρτες και πίτσες : 42 συνταγές Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2011 Οι καλύτερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου Πρώτο Θέμα Χαρτόδετο
2010 Αλμυρές τάρτες και πίτες Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2009 Τι τρώμε σήμερα; : Νόστιμες συνταγές για μεγάλους και παιδιά Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2008 Η κουζίνα της μαμάς μου Φερενίκη Χαρτόδετο
2005 Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef d' Oeuvre Adverta Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα