Αρούχ, Αλβέρτος (Επίκουρος)
Ο Αλβέρτος Αρούχ (1950-2014) έγινε γνωστός ως κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας, με το ψευδώνυμο Επίκουρος. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά ΒΗΜΑGourmet, Harper's Bazaar, Ε και Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, View της Κυριακάτικης Καθημερινής, Status, Men και Ευ Ζην, τις εφημερίδες City Press και Κέρδος, και το φιλοσοφικό περιοδικό Cogito.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία: «Comedo Ergo Sum: Δέκα διάλογοι για το πνεύμα του φαγητού» (Νόβολι, 2011), «Art Cuisine: Το φαγητό ως τέχνη» (Imako, 2006) το οποίο κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Food Literature των Gourmand World Cookbook Awards 2007, «Κριτική του γευστικού λόγου» (Κέδρος, 2006), «Γεύσεις από Σεφαραδίτικη Θεσσαλονίκη» (Φυτράκης, 2002), και τους οδηγούς εστιατορίων Αθήνας: «Only the Best» (Axon Εκδοτική, 2001) και «Οδηγός εστιατορίων 2011 Αθήνας και Πειραιά» (ειδική έκδοση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας). Κείμενό του για τον μοντερνισμό στη γαστρονομία δημοσιεύθηκε στη συλλογή «Το μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα» (Αλεξάνδρεια, 2013).
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφόρησε το προτελευταίο βιβλίο του, «Η Νέα Ελληνική Κουζίνα: Περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της» (2012), ενώ κείμενό του περιλαμβάνεται στην επετειακή έκδοση «Για μια επέτειο» (2013).
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2014 Η γεύση της μνήμης : Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων Συγγραφέας Ίκαρος Χαρτόδετο
2014 Η γεύση της μνήμης : Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων Συγγραφέας Ίκαρος Ebook, EPUB
2013 Το μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα Συγγραφέας Αλεξάνδρεια Χαρτόδετο
2012 Η νέα ελληνική κουζίνα : Περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της Συγγραφέας Ίκαρος Χαρτόδετο
2012 Η νέα ελληνική κουζίνα : Περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της Συγγραφέας Ίκαρος Ebook, EPUB
2011 Οδηγός εστιατορίων 2011 από τον Επίκουρο : Αξιολογικός οδηγός εστιατορίων και ταβερνών Αθήνας και Πειραιά Συγγραφέας Ελευθεροτυπία Χαρτόδετο
2011 Comedo ergo sum : Δέκα διάλογοι για το πνεύμα του φαγητού Συγγραφέας Νόβολι Χαρτόδετο
2008 Ο γαστρονομικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα : Ήδιστον λογόδειπνον Επιμέλεια σειράς Πολύτροπον Χαρτόδετο
2008 Μοριακή γαστρονομία : Κατσαρόλες και δοκιμαστικοί σωλήνες Επιμέλεια κειμένου Εκδόσεις Πατάκη Χαρτόδετο
2008 Η φιλοσοφία στην κουζίνα : Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου Επιμέλεια σειράς Πολύτροπον Χαρτόδετο
2006 artCuisine : Το φαγητό ως τέχνη Συγγραφέας Imako Media S.A. Σκληρόδετο
2006 Κριτική του γευστικού λόγου : Δοκίμια πάνω στη φιλοσοφία, τέχνη και κουλτούρα του φαγητού Συγγραφέας Κέδρος Χαρτόδετο
1995 Οικονομική παρωδία : Συλλογή άρθρων που περιγράφουν το πέρασμα της οικονομίας από την κωμωδία στην παρωδία Συγγραφέας Anubis Χαρτόδετο
Οικονομική κωμωδία : Συλλογή άρθρων πάνω στην ελληνική και διεθνή φαντασία και πραγματικότητα Συγγραφέας Οικονομικόν Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2014 Η γεύση της μνήμης : Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων Ίκαρος Χαρτόδετο
2014 Η γεύση της μνήμης : Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων Ίκαρος Ebook, EPUB
2013 Το μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα Αλεξάνδρεια Χαρτόδετο
2012 Η νέα ελληνική κουζίνα : Περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της Ίκαρος Χαρτόδετο
2012 Η νέα ελληνική κουζίνα : Περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της Ίκαρος Ebook, EPUB
2011 Οδηγός εστιατορίων 2011 από τον Επίκουρο : Αξιολογικός οδηγός εστιατορίων και ταβερνών Αθήνας και Πειραιά Ελευθεροτυπία Χαρτόδετο
2011 Comedo ergo sum : Δέκα διάλογοι για το πνεύμα του φαγητού Νόβολι Χαρτόδετο
2006 artCuisine : Το φαγητό ως τέχνη Imako Media S.A. Σκληρόδετο
2006 Κριτική του γευστικού λόγου : Δοκίμια πάνω στη φιλοσοφία, τέχνη και κουλτούρα του φαγητού Κέδρος Χαρτόδετο
1995 Οικονομική παρωδία : Συλλογή άρθρων που περιγράφουν το πέρασμα της οικονομίας από την κωμωδία στην παρωδία Anubis Χαρτόδετο
Οικονομική κωμωδία : Συλλογή άρθρων πάνω στην ελληνική και διεθνή φαντασία και πραγματικότητα Οικονομικόν Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2008 Ο γαστρονομικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα : Ήδιστον λογόδειπνον Πολύτροπον Χαρτόδετο
2008 Μοριακή γαστρονομία : Κατσαρόλες και δοκιμαστικοί σωλήνες Εκδόσεις Πατάκη Χαρτόδετο
2008 Η φιλοσοφία στην κουζίνα : Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου Πολύτροπον Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα