Συντροφιά με τη Λητώ Κατακουζηνού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5215-94-1
Βεργίνα, Αθήνα, 7/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 253 γρ., 152 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η ζωή της Λητώς Κατακουζηνού μέσα από τα μάτια της γραμματέως της, Έφης Κατοίκου-Τόλια.
Περιγραφή

Η ζωή της Λητώς Κατακουζηνού μέσα από τα μάτια της γραμματέως της, Έφης Κατοίκου-Τόλια. 

Μια μέρα, η Λητώ Κατακουζηνού, σ’ ένα διάλειμμα απ’ το γράψιμό της, μου είπε:

«Ξέρεις, Έφη μου. Αυτό το ωραίο βιβλίο για τον Βαλή μου θα είναι ένα σπουδαίο δώρο από μένα σ’ εκείνον. Θα έχει ξεχωριστή αξία.

«Όταν αγαπάς και θαυμάζεις κάποιον», συνέχισε η Λητώ, «θέλεις να το φωνάξεις δυνατά για να σε ακούσουν πολλοί.

Συμφωνείς νομίζω, μικρή μου»… «Εάν κάποτε εσύ, παιδί μου, έγραφες κάτι για μένα, είμαι σίγουρη ότι θα τα κατάφερνες μια χαρά... Και ξέρεις γιατί; Γιατί η δική σου μαρτυρία θα έχει αγνότητα. Θα έχει όμως και κάτι άλλο. Μοναδικό. Θα είναι αληθινή. Μόνο εσύ με ξέρεις τόσο καλά, αφού τόσα χρόνια ζεις κοντά μου.

Ζεις εδώ, μαζί μου. Και δεν σου το κρύβω, Έφη μου, όλα όσα γράφτηκαν για μένα και τον Βαλή μου, θα ήθελα να υπάρχουν κάπου…»

Ταράχτηκα πολύ με τα παραπάνω λόγια της. Προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που ζητούσε από μένα η Λητώ. Και πριν προλάβω να τις αναφέρω τους δισταγμούς μου και τις επιφυλάξεις μου, με πρόλαβε πάλι εκείνη.

«Έλα, έλα. Δεν θέλω να σου δημιουργήσω άγχος. Δεν θέλω στις πλάτες σου άλλη μια ευθύνη. Κάνεις ήδη τόσα πολλά για μένα».

Αγαπημένη μου Λητώ, θέλω να με πιστέψετε. Δεν ήταν άγχος. Δεν το είδα σαν ευθύνη. Να μιλάω για σας, να γράφω για σας, το έχω ανάγκη. ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έφη Κατοίκου Τόλια γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, τον Θύαμο. Εκεί μεγάλωσε και σε ηλικία 15 ετών ήρθε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Λύκειο Ζωγράφου. Ανήσυχο παιδί με πολλούς προβληματισμούς έψαχνε διαρκώς να βρει τρόπο να επιβιώσει και να καλύψει τις ανάγκες της. Τότε ήταν που έκανε μια πολύ δύσκολη, για την ηλικία της επιλογή. Αποφάσισε να εργαστεί και να ζήσει κοντά στη συγγραφέα Λητώ Κατακουζηνού στα δεκαέξι τελευταία χρόνια της ζωής της. Τα χρόνια αυτά, σ` αυτό το «ανεκτίμητης αξίας σχολείο για μένα», όπως λέει η ίδια, είδε πολλά, άκουσε πολλά και έμαθε πολλά. Είχε την τύχη να συναντήσει τους σπουδαιότερους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης εκείνης της εποχής.                                                                                                                                                          Κείμενα, άρθρα και συνεντεύξεις της Έφης Κατοίκου Τόλια δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά όπως το περιοδικό «Ταχυδρόμος» και περιοδικό «Γυναίκα». Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος του ιδρύματος «Άγγελος και Λητώ Κατακουζηνού» και προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη τους. Είναι ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από αυτήν την καθημερινή επικοινωνία της με τους απλούς ανθρώπους αναζητά νέες εμπειρίες και ψάχνει συνεχώς καινούργια μονοπάτια που θα την οδηγήσουν σε επαφή με τον «`Ανθρωπο». Είναι παντρεμένη και μητέρα 4 παιδιών. Οδηγός στη ζωή της είναι τα παρακάτω λόγια του Άλμπερτ Καμύ, που τον θαυμάζει πολύ: «Το να μην σ` αγαπούν, μπορεί να είναι μία ατυχία. Το να μην μπορείς όμως εσύ να αγαπάς, είναι συμφορά».


Add: 2020-09-19 13:39:28 - Upd: 2020-09-19 13:46:38