Στοιχεία για τη διαμόρφωση της Ρουμανικής γλώσσας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-602-276-0
Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., Θεσσαλονίκη, 7/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 28.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 800 γρ., 304 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η ρουμανική γλώσσα αποτελεί ένα μυστήριο που συνδέεται με το μυστήριο της διάπλασης του ρουμανικού λαού και με το μυστήριο της μετάδοσης του Χριστιανισμού.
Περιγραφή

Θεολόγος και φιλόλογος της ρουμανικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η Ιουλιάνα Ένι Τσουγκούι επιδίδεται επί πολλά χρόνια στην έρευνα για τη διαμόρφωση της ρουμανικής γλώσσας.   

Η ρουμανική γλώσσα αποτελεί ένα μυστήριο που συνδέεται με το μυστήριο της διάπλασης του ρουμανικού λαού και με το μυστήριο της μετάδοσης του Χριστιανισμού.

Η ρουμανική γλώσσα προέρχεται από τη λαϊκή γλώσσα των Σκυθο-Δακο-Γετῶν και την προφορική δημώδη λατινική των Ρωμαίων αποίκων και εμπλουτίζεται σταδιακά από την ελληνική και τη σλαβική γλώσσα χάρη στον Χριστιανισμό ανατολικής προέλευσης. Είναι η μοναδική άμεση διατηρημένη γλώσσα της προφορικής λατινικής, που έχει επικρατήσει αδιάκοπα στις παραδουνάβιες επαρχίες από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το βάθρο, η μορφολογία, η γραμματική, το συντακτικό και η στοιχειώδης δομή του λεξιλογίου της ρουμανικής γλώσσας είναι λατινικής καταγωγής.

Στο πέρασμα του χρόνου οι Ρουμάνοι χρησιμοποίησαν για τη σύνταξη των κειμένων τους διάφορα αλφάβητα όπως: το λατινικό, το ελληνικό, το γκλαγκολιτικό, το παλαιοσλαβικό, το μεταβατικό (κυριλλο-λατινικό) και τέλος πάλι το λατινικό έως και σήμερα. 


Add: 2020-09-16 06:57:51 - Upd: 2020-10-23 13:46:36