Κωνσταντίνος Κανάρης τ' όνομα μου
Ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται...
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-594-067-6
Καλέντης, Ελληνικό, 6/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 56 σελ.
Περιγραφή

Κάποιες στιγμές τα αγάλματα ζωντανεύουν, κυρίως αν έχουν θαλερή καρδιά. Στην πλατεία της πολύβουης Κυψέλης, όπου ήταν το σπίτι του, ο Κωνσταντίνος Κανάρης στέκει μαρμαρωμένος στους αιώνες. Μα έχει πολλά να πει και η φωνή του μας ταξιδεύει στα χρόνια της φωτιάς, στην Επανάσταση του 1821, πριν και μετά. Διηγείται την ιστορία του σαν παραμύθι, με την πνοή της ελευθερίας και της ηθικής δύναμης που χαρακτήριζε αυτή την ευγενική μορφή του Αγώνα, τον άνδρα που διακρίθηκε για τον ηρωισμό του όσο και για την καταδεκτικότητά του, τον Έλληνα που μεγαλούργησε ταπεινά.

Η σειρά Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους εμπλουτίζεται με το βιβλίο «Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου» της Μαρίας Ανδρικοπούλου. Η συγγραφέας αφηγείται με τη φωνή του ήρωα της Επανάστασης, τον βίο και τα κατορθώματά του στη θάλασσα και την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ταξιδεύει τους νεότερους στα χρόνια του Αγώνα, πυρπολεί τη φαντασία και μεταλαμπαδεύει το ιδανικό της ελευθερίας, την έννοια της προσφοράς και την αξία της υπεράσπισης του κοινού καλού.

Η αφήγηση του ήρωα, η οποία συνοδεύεται από μια εμβόλιμη εξιστόρηση, όπου παρεμβάλλονται πληροφορίες και η οποία συνδιαλέγεται με το κείμενο, φωτίζει τον άνθρωπο, τον αγωνιστή και τον πολιτικό Κανάρη, δίνοντας με ολοκληρωμένο τρόπο το πορτρέτο του Ψαριανού πυρπολητή που έγινε σύμβολο ανδρείας και τόλμης. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αποσπάσματα ποιημάτων για τον λαοφιλή Έλληνα που ενέπνευσε με τον ηρωισμό του.

 Ένα νεανικό ανάγνωσμα με τον αρμονικό συνδυασμό λογοτεχνίας και γνώσης, ένα βιβλίο που προσφέρει πλούσιο υλικό προς αξιοποίηση στη σχολική τάξη και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την παρουσίαση και άλλων προσωπικοτήτων που πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων ή καθόρισαν με το έργο τους την Ιστορία.


Add: 2020-07-02 13:41:20 - Upd: 2023-03-09 09:33:18