Η θρησκεία, η θρησκοληψία και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-651-006-9
Βεργίνα, Αθήνα, 5/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 488 γρ., 218 σελ.
Σύντομη περιγραφή
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ: «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού»
Πολιτικό-φιλοσοφικό
Περιγραφή

 ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ: «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού»

Οι «διανοούμενοι, αδικαιολόγητα δεν ενστερνίσθηκαν τη ρήση, αφήνοντας τον κόσμο, μικρό - μεγάλο, να παραπαίει ανάμεσα σε θεούς, δαίμονες, φαντάσματα, σκιάχτρα, κατευθυνόμενος από άμβωνες, μιναρέδες, παρασυναγωγές, λογής λογής τελετουργικές μαγγανείες με μυστικισμούς, φοβίες, να αναζητεί πιλάφια & παραδείσους κάποιας μελλοντικής ζωής, αφήνοντας ετούτη στο έλεος των κάθε μορφής αρπαχτικών.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λευτέρης Φίλιππας-Καμπούνης γεννήθηκε σε χωριό της Δυτικής Λευκάδας –σήμερα οικισμός Δρυμώνα– το 1937. Εκεί έζησε τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του. Δύο χρόνια αργότερα πεθαίνει ο πατέρας του στα οχυρά Εχίνου.

       Πέρασε τα παιδικά του χρόνια, τις τότε πέτρινες εποχές της κατοχής, της αντίστασης και του εμφύλιου ορφανός –νηστικός– ξυπόλητος.

       Συμμετείχε ως αετόπουλο –σύνδεσμος ΕΑΜικών οργανώσεων– στην Αντίσταση. Στην τρίτη δημοτικού –χρονιά 1946-47– πήραν τον δάσκαλό του για «μετεκπαίδευση» στο μόλις ιδρυθέν Πανεπιστήμιο «Νέος Παρθενώνας» και το σχολείο έκλεισε. Όταν ξανάνοιξε το τελείωσε τυπικά.

      Το 1957 μετοίκησε στην Αθήνα – με τις όποιες αρχές του που δεν απεμπόλησε. Το 1965 από μια τραυματική κακουχία, αρχίζουν τα μηνύματα φοβερής πάθησης που καραδοκούσε. Με αυτή συμβιώνει 40 χρόνια καρτερικά, σύζυγος πια και πατέρας. Την νταγιαντίζει, την κανακεύει, της χαμογελά. «Ας κάνει κι αλλιώς, αν μπορεί!» Της καταλογίζει μόνο ότι για... χάρη της αναγκάστηκε κάποια περίοδο  –κόντρα στις αρχές του– να ασχοληθεί με οικονομικές-εμπορικές υποθέσεις που δεν πρέπει να ταίριαζαν στον χαρακτήρα του.

      Το κατάλαβε –φαίνεται– εκείνη και για αντίποινα τον καθήλωσε. Τον ετοίμαζε –ίσως– για τις εν συνεχεία προθέσεις της. Το χτύπημα δηλαδή μνήμης και συγκέντρωσης. Κάτι πήρε χαμπάρι κι εκείνος. Προσπαθεί να αντιδράσει. Με βοήθεια ξένων –ανιδιοτελών– χεριών, ή τεχνολογίας, (κομπιούτερ) προσπαθεί να τα πει   –να τα γράψει– όπως υπάρχουν στο μυαλό. Παριστάνει τον «συγγραφέα».

      Το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό γίγνεσθαι της γενιάς του είναι... πλούσιο. Το ίδιο κι οι δικές του εμπειρίες.


Add: 2020-06-15 10:12:34 - Upd: 2020-06-15 10:12:34