Ζωγράφοι του 20ού αιώνα
Το πέρασμα από την Ευρωπαϊκή στην Αμερικανική Τέχνη με τη ματιά του δημιουργού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-921-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2020
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 184 σελ.
Περιγραφή

Και μόνο η αναφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία στον 20ό αιώνα, μας συνεπαίρνει, μας γεμίζει περιέργεια να γνωρίσουμε το πολιτιστικό αποτύπωμα αυτής της εποχής των μεγάλων φιλοσοφικών, πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, πολλές από τις οποίες η μεγαλύτερη γενιά τις έχει βιώσει.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν γεγονότα, επιστήμες, τέχνες και καθημερινότητα οδήγησε σε μια έκρηξη εικαστικής δημιουργίας, που είχε σαν επακόλουθο την εναλλαγή καλλιτεχνικών κινημάτων και τρόπων έκφρασης, με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα.

Αυτό το πολιτιστικό στίγμα θα αναλύσουμε και θα παραθέσουμε στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Η Λίνα Τσίλαγα είναι τακτική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί πέντε έτη (2014-2019). Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με σπουδές στη ζωγραφική, στο ψηφιδωτό (Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.), Θεωρητικές και Ιστορικές. Το καλλιτεχνικό-επιστημονικό της έργο, έχει βραβευθεί από: την International Arts Guild (Monte Carlo), την Fam Net-Work, της Unesco, την Περιφέρεια και τον Δήμο Κορυτσάς, Αλβανία, το St Petersburg State University, Ρωσία, με τιμητική παρουσίαση του έργου της στο Μουσείο Ερμιτάζ, την Μητρόπολη Δημητριάδος, το Δήμο Αθηναίων κ.ά. Υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Συντήρηση Ψηφιδωτού. Ανταποκρίτρια ξένου τύπου επί σειρά ετών στην Ελλάδα, σε θέματα πολιτισμού (του ΙΑΒ, M.CARLO). Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις και 80 ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος Ερευνητικού Εργαστηρίου του ΠΑΔΑ. Έχει συμμετάσχει σε Ερευνητικά και Διεθνή Αναπτυξιακά Προγράμματα, ως συντονίστρια και ως μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας. Έχει συγγράψει 5 αυτοτελή βιβλία και έχει κάνει ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια, καθώς και παρεμβάσεις σε Διεθνή Φόρα, στο πλαίσιο της κοινωνίας των εθνών. Για το έργο της, έχουν γίνει αναφορές σε λεξικά, στον ελληνικό-ξένο τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών, όπως: του G.A.E.C., ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του H.E.C. Foundation, της Σ.Ε.Ε., της Ελληνοκινεζικής Ένωσης κ.ά. Έργα της βρίσκονται σε Πανεπιστήμια, σε δημόσιες-ιδιωτικές συλλογές, σε Ναούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Add: 2020-04-01 09:34:26 - Upd: 2022-02-01 13:47:27