Διεθνισμός και Εθνικισμός
Μια εισαγωγή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-84162-3-9
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
11 x 18 εκ., 136 σελ.
Περιγραφή

Ο διεθνούς φήμης μαρξιστής ιστορικός Πέρρυ Άντερσον παρουσιάζει μία συνοπτική επισκόπηση της ιστορίας του διεθνισμού από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, σε μία διαλεκτική σχέση με την γέννεση και ανάπτυξη του εθνικισμού, καθώς, όπως επισημαίνει, το νόημα του πρώτου εξαρτάται λογικά από μία έννοια του δεύτερου.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει το αρχικό νόημα του διεθνισμού και παρακολουθεί τις ποικίλες μεταπλάσεις του επισημαίνοντας την διαφορετική σημασία που αποκτά κάθε φορά ο όρος μαζί με την συχνή μετατροπή στο αντίθετό του, καθώς ο εθνικισμός και ο διεθνισμός αλληλοδιεισδύουν και αντιμετατίθενται εντός του ιστορικού χρόνου.
Ο ιστορικός, τουρκολόγος και διεθνολόγος Δημήτρης Κιτσίκης παρουσιάζει μία σύντομη και περιεκτική αλλά και προσιτή στο ευρύ κοινό πραγματεία περί εθνικισμού.
Ο συγγραφέας αναλύει το φαινόμενο του έθνους, την σχέση του με τον πολιτισμό και την σύνδεσή του με τις ιδεολογίες του εθνικισμού και του διεθνισμού καθώς και τα είδη του εθνικισμού.
Ο συγγραφέας, με την χρήση της διαλεκτικής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να μεταβεί η ανθρωπότητα από την απόκλιση του εθνικισμού στην σύγκλιση του διεθνισμού πρέπει προηγουμένως όλα τα έθνη να έχουν ενηλικιωθεί ώστε η πραγματική ισότητα των εθνών να οδηγήσει σε μία παγκόσμια δημοκρατία, η οποία συγκροτείται από τα πολιτισμικά συστατικά όλων των εθνών.


Add: 2020-03-31 06:39:54 - Upd: 2021-11-18 16:03:25