Χαρτογράφηση του ελληνικού δημοσιογραφικού twitter
Θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7800-88-6
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 0.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
100 σελ.
Περιγραφή

Το Twitter είναι ένα κοινωνικό μέσο εξαιρετικά δημοφιλές - στη σύντομη ιστορία του, τα 5000 tweet ανά ημέρα έγιναν περισσότερα από 500 εκατομμύρια το 2019 , ενώ ο αριθμός των ενεργών χρηστών ανήλθε από 30 εκατομμύρια το 2010, σε 330 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί βέβαια για να αντιληφθούμε το εύρος της δημοφιλίας του, ωστόσο, είναι ακόμα σημαντικότερο - τουλάχιστον από δημοσιογραφικής πλευράς - το γεγονός ότι είναι βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για ενημερωτικούς σκοπούς και που χαρακτηρίζουν εαυτούς ως "news lovers" .
Το Twitter είναι ένα ανοιχτό δίκτυο, υπό την έννοια ότι ο καθένας έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που διαμοιράζονται μέσω αυτού και η αρχιτεκτονική του βασίζεται αλλά και καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ειδήσεις. Κι αν στην αρχή θεωρήθηκε ως ένα συνονθύλευμα πρότερων τεχνολογιών "κάτι μεταξύ σύντομου μηνύματος, τηλεφωνήματος, email, και blog: λιγότερο φορτικό από το να διατηρείς ένα blog, λιγότερο αποκλειστικό από το να μιλάς με κάποιον στο τηλέφωνο, λιγότερο επίσημο από ένα email, και λιγότερο πολύπλοκο από τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα" γρήγορα το αφήγημα μεταβλήθηκε: ο Farhi έκανε λόγο για την "έκρηξη του Twitter" , ενώ λίγο αργότερα η Bruno αναφέρθηκε στο "Twitter effect" στη δημοσιογραφία (κατά το "The CNN effect") . Ίσως όμως αυτό που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον να είναι η πρόσληψη του ως το "πρώτο προσχέδιο του παρόντος" ή ακόμη κι ως ένα "πρώτο προσχέδιο της δημοσιογραφίας" .

Σκοπός του παρόντος ερευνητικού έργου είναι η χαρτογράφηση του ελληνικού δημοσιογραφικού Twitter, η προσέγγιση του οποίου έγινε μέσω ενός νέου μοντέλου έρευνας που αντλεί έμπνευση από την ψηφιακή εθνογραφία.


Add: 2020-03-31 06:39:48 - Upd: 2021-07-20 17:16:10