Οι πρώτες δεκαπέντε ζωές του Χάρι Όγκοστ
Οι πρώτες δεκαπέντε ζωές του Χάρι Όγκοστ (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-736-8
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 6/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 448 σελ.
Περιγραφή

Μερικές φορές χρειάζονται περισσότερες από μία ζωές για να διηγηθείς μια ιστορία. Ό,τι κι αν κάνει, ό,τι αποφάσεις κι αν πάρει, κάθε φορά που πεθαίνει ο Χάρι, επιστρέφει στο μέρος απ’ όπου ξεκίνησε, ένα παιδί με όλη τη γνώση μιας ζωής που έχει βιωθεί κιόλας δεκαπέντε φορές. Τίποτα δεν αλλάζει ποτέ μέχρι τώρα...


Βραβείο John W. Campbell για το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας
Υποψήφιο για το βραβείο Arthur C. Clarke επιστημονικής φαντασίας


Ο Χάρι Όγκοστ είναι ένας Καλατσάκρα, ένας Ουροβόρος, προορισμένος να ζει, να πεθαίνει και να ξαναγεννιέται μέσα στο ίδιο σώμα, με ανέπαφη τη μνήμη των προηγούμενων ζωών του. Δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν πολλοί Καλατσάκρα, που μέσα από μια μυστική εταιρεία, τη Λέσχη του Κρόνου, εξασφαλίζουν τη διατήρηση της χρονικής σειράς του κόσμου και αποτρέπουν έτσι το τέλος του - με τον όρο ότι κάθε παρέμβασή τους στην ιστορία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Ωστόσο, τα μηνύματα που φτάνουν από μελλοντικές γενιές Καλατσάκρα λένε ότι ο κόσμος οδηγείται στο τέλος πριν την ώρα του, και ο Χάρι ταλαντεύεται αν πρέπει ή όχι να προσπαθήσει να το εμποδίσει: συγκεκριμένα, να σταματήσει με κάθε τρόπο τον φίλο και "συνταξιδιώτη" του Βίκτορ, έναν αποστάτη Καλατσάκρα που εξοντώνει άλλους και γίνεται ο μεγάλος αντίπαλος και η νέμεσή του.

Μέσα από μια εξαιρετική αίσθηση της ιστορίας, η Κλαιρ Νορθ διατρέχει κρίσιμα γεγονότα ανά τους αιώνες και εισάγει φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές, που έχουν όμως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη ροή του χρόνου. Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν μια αποφασιστική τεχνολογική εφεύρεση εμφανιστεί λίγο νωρίτερα στην ιστορία; Ή αν ένας μεγάλος δικτάτορας δολοφονηθεί πριν ολοκληρώσει τα καταστροφικά του σχέδια;

Παράλληλα, με φιλοσοφική ενάργεια, η συγγραφέας θίγει το νόημα της ύπαρξης και τη σημασία των ανθρώπινων πράξεων, το ζήτημα του προκαθορισμού και της ελεύθερης βούλησης, όταν μπορεί κανείς να ζει τη ζωή του χωρίς συνέπειες - όπως οι Καλατσάκρα, και όχι μόνο... Έχοντας περάσει μία από τις ζωές του με σεξ, ναρκωτικά και χανγκόβερ στα πιο εξωτικά μέρη του κόσμου, ο πρωταγωνιστής αρχίζει να ζητάει κάτι περισσότερο, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο τον έρωτα, τη φιλία και τη ρευστή πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τέλος, στο βιβλίο, μια σπάνια λογοτεχνική ευαισθησία και δεξιότητα συνυφαίνεται με την πιο προωθημένη ιστορική και επιστημονική φαντασία. Διανοητικά ιλιγγιώδης όσο και συναισθηματικά καταλυτική, η αφήγηση μπαινοβγαίνει σποραδικά στις προηγούμενες ζωές του ήρωα, καθώς αυτός προσπαθεί να θυμηθεί όσα σημαντικά συνέβησαν σε καθεμιά, προτού επιταχυνθεί σε μια εντυπωσιακή κλιμάκωση με κοσμοϊστορικές συνέπειες.


Add: 2020-03-31 06:39:46 - Upd: 2021-03-17 18:29:57