Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Ακροδεξιά Κόμματα και Ευρωσκεπτικισμός

  • ISBN-13: 978-960-458-922-7
  • Επίκεντρο, 2020, Θεσσαλονίκη
  • 1η έκδ.
  • € 12.50 (περ ΦΠΑ 6%)
  • Χαρτόδετο
  • 24.0 x 17.0 cm, 240 σελ.


Περιγραφή

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι τα ακροδεξιά κόμματα είναι ορθολογικοί δρώντες, αυτό το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ερμηνεύουν τα δομικά κίνητρα εξαρτάται από τη σχέση τους με τη δημοκρατία, τη στάση τους απέναντι στην πολιτεία της ΕΕ, το εκλογικό σώμα/κοινωνική βάση στην οποία στοχεύουν και τη συμπεριφορά τους προς τους ανταγωνιστές τους. Η ταξινόμηση αυτών των δεικτών οδηγεί στην αναγνώριση τριών μοντέλων ακροδεξιών κομμάτων: αντισυστημικών, αντιφιλελεύθερων και κανονικοποιημένων.

Δεδομένου ότι η ΕΕ αποτελεί βασικό ζήτημα στην εργαλειοθήκη των ακροδεξιών κομμάτων, γίνεται βασική πολιτική στον κομματικό ανταγωνισμό. Τα αντισυστημικά ακροδεξιά κόμματα συνηθίζουν να επιλέγουν μια απορριπτική θέση απέναντι στην ΕΕ, τα αντιφιλελεύθερα ακροδεξιά κόμματα είναι συνήθως ευρωσκεπτικιστικά υπό όρους και τα κανονικοποιημένα ακροδεξιά κόμματα συνηθίζουν να υιοθετούν μια συμβιβαστική θέση απέναντι στην ΕΕ. Το συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να δίνουν προτεραιότητα τα κόμματα για να θέσουν τον ευρωσκεπτικισμό τους εξαρτάται από το εγχώριο πολιτικό πλαίσιο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιλαμβάνονται την εθνική ταυτότητα. Τα ευρήματα αυτού του βιβλίου είναι σημαντικά εν όψει των πολιτικών και οικονομικών κρίσεων της Ευρώπης και της αυξανόμενης δημόσιας στήριξης των ευρωσκεπτικιστών ιδεών και ακροδεξιών κομμάτων.Σημείωμα εκδότη

Η Σοφία Βασιλοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής του Πανεπιστήμιου του York.Αναφορά κριτικής

«Σε αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο, η Σοφία Βασιλοπούλου κάνει αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι καλύτεροι συγκριτικοί επιστήμονες. Μέσω ενδελεχών περιπτώσεων μελέτης συνδυασμένων με ευρύτερες συγκρίσεις, επεξηγεί περιπτώσεις και μεταπλάθει την κατανόησή μας τόσο για τον Ευρωσκεπτικισμό όσο για τα ακροδεξιά κόμματα. Αυτό το βιβλίο έχει πλούσιο εμπειρικό υλικό, είναι εννοιολογικά τολμηρό και τεκμηριωμένο. Οποιοσδήποτε ασχολείται με αυτόν τον τομέα θα πρέπει να μελετήσει τις ιδέες αυτού του βιβλίου».

Paul Taggart, Professor of Politics, University of SussexΑναφορά κριτικής

«Μέσω ενός συγκριτικού φακού, η Βασιλοπούλου ξεκινάει να εντοπίσει πρότυπα στην αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το αποτέλεσμα είναι μια λεπτομερής και πολυεπίπεδη ανάλυση που δείχνει ότι ο Ευρωσκεπτικισμός των ακροδεξιών κομμάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση ομοιόμορφος, αλλά ποικίλλει από την απόλυτη απόρριψη της ΕΕ μέχρι την επιλεκτική αντίθεση και ακόμα και την αδύναμη υποστήριξη πτυχών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό το βιβλίο αντιπροσωπεύει μια σημα­ντική και πολύτιμη συμβολή στη βιβλιογραφία για τη μελέτη των ακροδεξιών κομμάτων».

Jens Rydgren, Professor of Sociology, Stockholm UniversityΑναφορά κριτικής

«Με το Ακροδεξιά Κόμματα και Ευρωσκεπτικισμός, η Βασιλοπούλου συμβάλλει σημαντικά σε εννοιολογικό, εμπειρικό και θεωρητικό επίπεδο σε δύο από τα πιο δημοφιλή θέματα της κομματικής πολιτικής, προχωρώντας πέρα από δημοφιλή αλλά απλουστευτικά στερεότυπα και, αντ’ αυτού, επεξηγώντας τις πολυπλοκότητες τόσο του Ευρωσκεπτικισμού όσο της άκρας δεξιάς».

– Cas Mudde, Stanley Wade Shelton UGAF Professor, University of Georgia