Καταρρακτώδεις οχιές
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-102-6
Μανδραγόρας, Αθήνα, 2/2020
320η έκδ. || Νέα || Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.36 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 17 εκ., 32 σελ.
Σύντομη περιγραφή
5η Ποιητική συλλογή του Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλου με το γνωστό γλωσσοκεντρικό ύφος, την παιγνιώδη δομή του αποδεκατισμένου στίχου του, την κοινωνικά ευαίσθητη γραφή του όπου με χιούμορ και σαρκασμό διατυπώνει την άποψή του για τον επαναστατικό ρόλο και λόγο της γραφής
Περιγραφή

Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος, Καταρρακτώδεις οχιές, (Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση), Έργο εξωφύλλου: Βασιλική Πανταζή, 12Χ17, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα Μάρτιος 2020, αριθμ. έκδοσης: 320, σελ. 32, εκ. ISBN 978-960-592-102-6, τιμή 6,36 ευρώ.

Η γραφή είναι αφή αλλά και ταφή του θανάτου

 

Κάποτε μου ’ριχνες λέξεις

Και γινόντουσαν

Λευκές ορχιδέες

Τώρα

Που μείναμε μόνοι

Πόνοι

Μου ρίχνεις λευκές πέτρες

Της σιωπής και της Απουσίας

Για τον Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλο η ποίηση είναι προέκταση, συνέχεια αναπόσπαστη του εκπαιδευτικού-επιστημονικού του ρόλου ως παθιασμένου ψυχολόγου της εκπαίδευσης πάνω στα κρίσιμα πεδία της σχολικής αποτυχίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού, της βίας στο σχολείο, της νεανικής παραβατικότητας, των ναρκωτικών, αλλά και της ένταξης ατόμων με αναπηρίες στη σχολική ζωή. Στην επιστήμη την τέχνη και τη ζωή [όπου εντάσσεται ασφαλώς και ο έρωτας] δεν χωρούν συμβάσεις, μισόλογα και υποταγή. Η έκρηξη δημιουργεί τη ρήξη και η ρήξη την ελευθερία. Το ’χει βιώσει προσωπικά κι ο Μιχάλης παλεύοντας [κυριολεκτικά] να συνεχίζει το έργο του κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς [υποκειμενικά] συνθήκες. Και μέχρι σήμερα καταφέρνει να βγαίνει νικητές, όπως είθισται σ’ επαναστάτες που δεν καταθέτουν τα όπλα: Πυροδότησε τα εκρηκτικά του/ Κι ο ουρανός γέμισε/ Λέξεις/ Που έπεφταν καταιγιστικά:/ Επιθυμία, Πυθία, φωτιά, ελευθερία.

Η γλωσσοκεντρική/γλωσσοπλαστική ποίησή του (Τις λέξεις δεν τις αναγνωρίζετε/ Έτσι αριθμομνήμονες που/ Καταντήσατε/ Δεν μπορείτε να δείτε/ Ούτε να δείξετε το φεγγάρι)βαθειά συνδεδεμένη με τον σουρεαλισμό, προϊόν της αγάπης του στον Ανδρέα Εμπειρίκο (με τις διττές του ιδιότητες του υπερρεαλιστή ποιητή/ψυχαναλυτή), παρουσιάζει την ανάλογη έκ-ρηξη που απαιτούν οι καταστάσεις στα χρόνια μας. Κάθε του λέξη είναι μια χειροβομβίδα, έτοιμη να σκάσει πρώτα στα δικά του χέρια κι έπειτα [ελπίζει] να ευαισθητοποιήσει τους ανα-γνώστες προς τους οποίους προσβλέπει όχι απλώς να προσεγγίσουν το έργο του αλλά να το στηρίξουν δίνοντάς του κουράγιο και δύναμη συνέχειας. Πολλά έχει να ωφεληθεί τόσο η ποίηση όσο και η ψυχανάλυση από το έργο του Μ.Κ.Π. «Βρέχει φωτιά στη μάνα μου» δίνει τον τίτλο ενός από τα ποιήματά του, εκεί όπου συνομιλεί με την ίδια έξαρση με τους νεκρούς του: Κάθε Φλεβά ρει/ Πέν θυμος/ Συνομιλώ/ Με τις φλέβες/ Των νεκρών μου/ Στα στενοσόκακα/ Των αναμνήσεων

Η ποίηση είναι ανάπτυξις στίλβωντος ποδηλάτου έγραφε ο Ανδρέας Εμπειρίκος υποδηλώνοντας την αέναη κίνηση στο άπειρο. Λόγος συνειδητά επαναστατικός δεν μπορεί παρά να βρει το ανάλογο στον καυστικά ευαίσθητο [άκρως ερωτικό επειδή επαναστατικό] ποιητή Μ.Κ.Π.: [Μην ξεχάσω] να πληρώσω/ τις κοινωνικές μου αφανίσεις.

Κώστας Κρεμμύδας

Ο Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία. Την περίοδο 1976-2013 εργάστηκε στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, από το 2002 ως Ανώτερος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος.

Το 1996 αναγορεύτηκε Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε την περίοδο 1997-1999 ως Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής στο «Τμήμα Επιστημών της Αγωγής» στη «Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Αγωγής» του Πανεπιστημίου Aix-Marseille I, την περίοδο 2000-2002 ως Ειδικός Επιστήμονας στο «Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Διευθυντικού προσωπικού.

Συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τα πεδία της σχολικής αποτυχίας, λειτουργικού αναλφαβητισμού, βίας στο σχολείο, νεανικής παραβατικότητας, αγωγής υγείας, ναρκωτικών, εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ειδικής αγωγής και ένταξης ατόμων με αναπηρίες, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες ερευνητικές εργασίες και μελέτες, πολλές από τις οποίες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από άλλους φορείς. Δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Γαλλίας. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία, ενώ επιμελήθηκε την έκδοση άλλων οκτώ βιβλίων.


Add: 2020-02-18 10:19:42 - Upd: 2023-12-18 15:28:51