Με ζέση
Η ιστορία της Ραζάν Ζαϊτούνε, Σύριας δικηγόρου
Μετάφραση: Μοσχονά, Αριάδνη
Εξώφυλλο/εικαστικό: Azzam, Tammam
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-708-6
Πόλις, Αθήνα, 2/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 17.70 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 380 σελ.
Περιγραφή

Δικηγόρος, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαντική μορφή της συριακής αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ, η Ραζάν Ζαϊτούνε προσπαθούσε να συλλέξει στοιχεία που θα τεκμηρίωναν την ενοχή του καθεστώτος, αλλά και κάποιων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, για τη διάπραξη αναρίθμητων εγκλημάτων. Παράλληλα, κατέγραφε μαρτυρίες βασανισθέντων και φυλακισμένων αντιστασιακών. Τον Δεκέμβριο του 2013 η Ζαϊτούνε και τρεις σύντροφοί της απάγονται. Έκτοτε, η τύχη τους αγνοείται.

Στο Με ζέση, η Ζυστίν Ωζιέ, ακτιβίστρια και η ίδια σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανασυνθέτει το πορτρέτο της Ραζάν Ζαϊτούνε –μιας μοντέρνας γυναίκας με γαλάζια μάτια, που αγαπά τη σειρά Δόκτωρ Χάουζ, το ιταλικό φαγητό, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ– και ξετυλίγει το νήμα της πρόσφατης συριακής Ιστορίας. Παραμένοντας πιστή στα πραγματικά γεγονότα, η Ωζιέ χρησιμοποιεί μια γλώσσα λογοτεχνική, δηλώνει τον απόλυτο σεβασμό και την ταύτισή της με όσους αγωνίζονται, ίσως χωρίς ελπίδα, για ελευθερία και αξιοπρέπεια και προβαίνει σε μια δύσκολη αυτοκριτική για τα όρια και την ειλικρίνεια της δικής της στράτευσης.

* * *

Πρόκειται για το πιο δυνατό, έντιμο και χρήσιμο βιβλίο της τρέχουσας εκδοτικής περιόδου.

L’ Obs

Ένα συγκλονιστικό κείμενο.

Télérama

Ένα κολοσσιαίο έργο έρευνας και τεκμηρίωσης.

Libération

Το συναρπαστικό πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας.

Lire

Πυκνή και παλλόμενη αφήγηση.

Le Figaro Littéraire

Μια αφήγηση γεμάτη ένταση.

Le Point

Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα.

Transfuge

* * *

Η Ζυστίν Ωζιέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1978. Ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έζησε στην Καμπούλ, την Ιερουσαλήμ, τη Νέα Υόρκη και τη Βηρυτό.

Έχει δημοσιεύσει επίσης τρία μυθιστορήματα (Sonabsence, Enrègleaveclanuitκαι LesIdéesnoires), ένα μυθιστόρημα για εφήβους (LaVieétonnantedEllisSpencer) και μια μαρτυρία (Jérusalem). Το Με ζέση τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot.


Add: 2020-02-11 09:01:17 - Upd: 2021-03-17 18:29:55