Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη στο έργο της Νίκης Μαραγκού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5248-58-1
Το Ροδακιό, Αθήνα, 9/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 26.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
292 σελ.
Περιγραφή

 «Ο πατέρας μου ήταν από την Αμμόχωστο και η μάνα μου από την Κοζάνη. Αυτό με βοήθησε να διατηρήσω μια πλατιά εικόνα του ελληνικού ορίζοντα μεγαλώνοντας στο ανατολικότερο σημείο του.» Έτσι ξεκινά το αυτοβιογραφικό σημείωμά της η Νίκη Μαραγκού, η χαρισματική συγγραφέας και ζωγράφος, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Φεβρου­αρίου 2013, στην Αίγυπτο, κοντά στην όαση του Φαγιούμ.

Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν του ερευνητικού προγράμματος «Η ζωή και το έργο της Νίκης Μαραγκού (1948-2013)», που εκπονήθηκε στο King’s College του Λονδίνου (2016-2018). Μέσα από μία εκτενή εισαγωγή και ποικίλες προσεγγίσεις του λογοτεχνικού κυρίως έργου της από διαφορετικούς μελετητές, το βιβλίο εξετάζει την εικόνα της Κύπρου μέσα στη «γυναικεία γραφή» της συγγραφέως, θίγοντας ταυτό­χρονα ευρύτερα ζητήματα, όπως, λ.χ., η θέση της κυπριακής λογοτεχνίας στην παγκόσμια λογοτεχνία και τις νεοελληνικές σπουδές. Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο είναι μια επίσκεψη στον Κόσμο της Κύπρου, Μνήμη και Αγάπη, κατά την έκφραση του Σεφέρη, ή μια επάνοδος από την Ελλάδα, κατά την έκφραση του Καβάφη.

Περιέχονται τα κείμενα των: Κωνσταντής Καντούνας, Χαιρετισμός ♦ Μιχάλης Γκανάς, Θυμάμαι ♦ Πολίνα Ταμπακάκη, Το ερευνητικό πρόγραμμα «Η ζωή και το έργο της Νίκης Μαραγκού (1948-2013)» ♦ Προσεγγίζοντας το έργο της Νίκης Μαραγκού από διαφορετικές πλευρές ♦ Ευριπίδης Γαραντούδης, Οι τόποι και οι άνθρωποι στην ποίηση της Νίκης Μαραγκού ♦ Φλώρα Π. Μανακίδου, «Εκφραστικοί» περίπατοι στην ποίηση της Νίκης Μαραγκού. Το θαύμα του καθημερινού ♦ Νικολέττα Χατζηπαύλου, Ανασυνθέτοντας το παρελθόν μέσα από το παρόν. «Οι συμβουλές του Κυπριανού» και «Διαβάζοντας την Esme Scott Stevenson» της Νίκης Μαραγκού. Μια σύγκριση με τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και άλλους Κύπριους ποιητές ♦ Νίκος Φαλαγκάς, Η βιογραφία ως μυθοπλασία. Ο Ευάγγελος Λουίζος από τη Γενιά του Τριάντα στο Είναι ο πάνθηρας ζωντανός; ♦Πολίνα Ταμπακάκη, Το Γεζούλ της Νίκης Μαραγκού και η «Κόρη των Αθηνών» του Βύρωνα. Γυναικεία γραφή, τραύμα και αφήγηση Μαρία Μανδαμαδιώτου, Η εισβολή του 1974 και η προσφυγιά στις Δεκαοκτώ αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού. Μνήμη και ιστορία ♦ Ελένη Παπαργυρίου, Λογοτεχνία και φωτογραφία. Η περίπτωση της Νίκης Μαραγκού ♦ Μαρία Νικολοπούλου, Η πολυφωνία της μνήμης. Κλαίρης Μιτσοτάκη Η Νίκη σαν φοίνικας.


Add: 2020-02-10 18:26:33 - Upd: 2021-04-27 15:29:54