Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-03-2391-7
Μεταίχμιο, Αθήνα, 1/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.10 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
96 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ένα χρονολόγιο σημαντικών γεγονότων από το 40 π.Χ. μέχρι σήμερα, με ένα γεγονός ανά ημέρα του μήνα. Από τη μια καθηλωτική ιστορία στην άλλη, ο χρόνος μετατρέπεται σε μια ζωηρή, βαθιά ανθρώπινη Ιστορία του κόσμου.
Περιγραφή

Ποια µέρα ξέσπασε και τελείωσε ο συντοµότερος πόλεµος της Ιστορίας (µέσα σε σαράντα περίπου λεπτά); Πώς ένα κοπάδι κουνέλια κατατρόπωσε τον Ναπολέοντα το 1807; Γιατί το 1752 οι Βρετανοί έπεσαν για ύπνο στις 2 Σεπτεµβρίου και ξύπνησαν στις 14; Πώς µια πορεία γυναικών το 1917 πυροδότησε τη Ρωσική Επανάσταση;
Από τη µέρα που η Ζαν ντε Κλισόν έγινε πειρατίνα και κήρυξε µόνη της πόλεµο ενάντια στον Βασιλιά της Γαλλίας (2 Αυγούστου 1343) ως τη µέρα που γνωρίστηκαν ο Λένον και ο Μακάρτνεϊ (6 Ιουλίου 1957), η Ιστορία είναι γεµάτη απίθανους ήρωες και συναρπαστικά σηµεία καµπής.


Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου ο Dan Snow ζωντανεύει ένα καθοριστικό γεγονός που έλαβε χώρα κάθε µέρα του έτους και µας δίνει µια διαφορετική και απρόσµενη εικόνα για το παρελθόν. Από το ένα καθηλωτικό επεισόδιο στο άλλο, ο χρόνος µετατρέπεται σε µια ζωηρή, βαθιά ανθρώπινη Ιστορία του κόσµου.

Το 1910, τα φιλιά απαγορεύτηκαν στους σιδηροδροµικούς σταθµούς της Γαλλίας, µε τη σκέψη πως οι εραστές, οι συγγενείς και οι φίλοι που αποχαιρετιούνταν προκαλούσαν καθυστερήσεις στα δροµολόγια. Το 1982, τα φιλιά «µε στόχο την απόλαυση» απαγορεύτηκαν στο Ιράν, ενώ το 1992 οι φοιτητές στο πανεπιστήµιο Qingdao Binhai της Κίνας απαγορευόταν να προβαίνουν σε oποιαδήποτε εκδήλωση τρυφερότητας – δεν µπορούσαν καν να κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου ή να µοιράζονται ακουστικά για µουσική. Ακόµα πιο πρόσφατα, το 2003, προς µεγάλη φρίκη των πολιτών, στη Μόσχα επιχειρήθηκε να ψηφιστεί ένας νόµος που θα απαγόρευε τα φιλιά σε δηµόσιους χώρους, για όλα τα κοινωνικά στρώµατα. Ο στόχος ήταν να ενισχυθεί το επίπεδο δηµόσιας ηθικής. Οι κάτοικοι της Μόσχας αψήφησαν προκαταβολικά την απαγόρευση φιλώντας αγνώστους στον δρόµο και τελικά ο προτεινόµενος νόµος εγκαταλείφθηκε. Ευτυχώς, αυτοί οι οπισθοδροµικοί νόµοι αποτελούν εξαιρέσεις. Από το 1562, τα φιλιά σε δηµόσιο χώρο είναι ευρέως αποδεκτά και µάλιστα ενθαρρύνονται, µε την 6η Ιουλίου να είναι η Παγκόσµια Ηµέρα Φιλιού – ένας τρόπος να γιορτάζεται ανοιχτά η εκδήλωση τρυφερότητας µεταξύ ανθρώπων.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
3.000 χρόνια εκπληκτικών γεγονότων.
Metro

Ιδανικό βιβλίο για να βυθιστείτε στις σελίδες του… Γεµάτο εντυπωσιακές πληροφορίες προσφέρει µια απροσδόκητη µατιά σε γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας.
Choice

Συναρπαστικό.
Independent


Add: 2020-01-31 14:59:03 - Upd: 2021-07-22 14:52:25