Άντα Λάβλεϊς. Το αποτύπωμα μιας μεγαλοφυΐας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-599-309-2
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 296 σελ.
Περιγραφή

Η ιστορία ανέδειξε πολλούς μεγαλοφυείς επιστήμονες. Άλλοι χάθηκαν στην ανυπαρξία της λήθης και άλλοι διατηρούνται στη σκέψη των ανθρώπων ως φωτεινοί φάροι στην αναζήτηση του έσχατου νοήματος της ζωής. Όμως το μέλλον του ανθρώπου δεν υπάρχει στο χρόνο, αλλά στην πνευματική υπέρβαση του χρόνου. Από όλους εκείνους που διαβάζουν, στοχάζονται και εμβαθύνουν με σκέψη και καρδιά στο φαινόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης υπάρχει πάντα μια οφειλόμενη τιμή στους ώμους των γιγάντων πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν.

Η Άντα Λάβλεϊς ήταν η μόνη νόμιμη κόρη, του φιλέλληνα ρομαντικού ποιητή Λόρδου Μπάυρον που η φήμη της δεν οφείλεται στην καταγωγή της, αλλά στην καθοριστική, σημαντική και εντυπωσιακή συνεισφορά της στην επιστήμη της πληροφορικής. Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν παρά μια αφανής ηρωΐδα, αν και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που προέβλεψαν τις δυνατότητες των υπολογιστών, εκατόν δέκα χρόνια πριν ο Άλαν Τιούρινγκ θέσει τα ερωτήματα που τον οδήγησαν στην κατασκευή της μηχανής του.

Η Άντα Λάβλεϊς οραματίστηκε τις μελλοντικές δυνατότητες του υπολογιστή και ο Άλαν Τιούρινγκ συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής αυτής της μηχανής που θα μπορούσε να λειτουργήσει με τρόπο παρόμοιο με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η Άντα έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο, ενώ ο Τιούρινγκ ο πρώτος που συνέλαβε και συνέβαλε ουσιαστικά στην κατασκευή ενός υπολογιστή γενικής χρήσης που θα οδηγούσε στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το «αποτύπωμα της μεγαλοφυΐας» της Άντα Λάβλεϊς δεν έσβησε.

Αντίθετα επαναπροσδιορίζεται, επαναξιολογείται και τιμάται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον πλανήτη, με αναφορές στη δύσκολη ζωή της και στην εναγώνια δημιουργική προσπάθειά της να υλοποιήσει εκείνο που οραματίστηκε.


Add: 2020-01-22 11:57:13 - Upd: 2020-02-28 15:45:48