Ιστορίας το ανάγνωσμα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-283-494-7
Ροές, Αθήνα, 12/2019
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 224 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Για πρώτη φορά, 22 κείμενα του Αλέξανδρου Βέλιου συγκεντρωμένα σε έναν τόμο: κείμενα γραμμένα με αφορμή «αναγνώσεις» συγγραφέων του παρελθόντος (από τον Θουκυδίδη μέχρι τον Ιονέσκο), αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Περιγραφή

Συμπληρώθηκαν φέτος τρία χρόνια από την «αναχώρηση» του, στενού φίλου και συνεργάτη μας, δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου – και οι εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε έναν τόμο, με τίτλο Ιστορίας το ανάγνωσμα, 22 κείμενά του που είχαν πρωτοδημοσιευθεί, από το 1993 έως το 2016, σε ισάριθμα βιβλία των εκδόσεων Printa  και Ροές.

Μακριά από τα φώτα των τηλεοπτικών πλατό, ο Αλέξανδρος Βέλιος μετέφρασε ή επιμελήθηκε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων της παγκόσμιας αλλά και ελληνικής γραμματείας – πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν στην επιτυχημένη σειρά τομιδίων microMEGA, την οποία ο ίδιος διηύθυνε. Επρόκειτο για γραπτά των (ενδεικτικά) Δημοσθένη, Ισοκράτη, Θουκυδίδη, Επίκτητου, Μακιαβέλλι, Ναπολέοντα, Ζολά, Λαφάργκ, Χομπς, Σοπεγχάουερ, Ουάιλντ, Ουναμούνο, Βαλερύ, Ιονέσκο, Πεσσόα, Γιαννόπουλου, Ροΐδη κ.ά.

Τις εν λόγω εκδόσεις συνόδευαν πάντοτε κείμενά του –εισαγωγικά σημειώματα ή επίμετρα– που αποτύπωναν τη δική του «ανάγνωση» στο εκάστοτε υπό εξέταση έργο. Και, πολύ συχνά, το θέμα του βιβλίου δεν ήταν παρά η αφορμή για τον Βέλιο προκειμένου να ρίξει την οξυδερκή του ματιά και να ασκήσει την αιχμηρή του κριτική στην Ελλάδα τού σήμερα, στην πολιτική και κοινωνική μας πραγματικότητα ή στην πολιτική και εν γένει δημόσια ζωή του τόπου μας.

Τούτα ακριβώς τα κείμενα συνθέτουν ένα εξαιρετικά συμπαγές σώμα στη νέα αυτή έκδοσή τους: μια έκδοση την οποία ο ίδιος ο Βέλιος επιθυμούσε και είχε ευφυώς σχεδιάσει – από τον τίτλο της έως τη δομή της, τις ενότητές της, τα κείμενα που την απαρτίζουν, τη σειρά παράθεσής τους, τους –σε κάποιες περιπτώσεις– νέους τίτλους τους.

Κοινός παρονομαστής: η αγωνία του Βέλιου για τούτη την ιδιόμορφη χώρα στην οποία ζούμε.

Την έκδοση προλογίζουν η Νάντια Γερολυμάτου-Βέλλιου και ο στενός του φίλος Τάκης Θεοδωρόπουλος.


Add: 2019-12-24 15:21:04 - Upd: 2021-04-01 16:50:10