Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές
Η περίπτωση της Αναπτυξιακής Γλωσσικής Διαταραχής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-865-7
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 12/2019
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 184 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό εστιάζει στην Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, η οποία αντιμετωπίζεται ως νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Θίγονται θέματα που αφορούν στην κλινική οριοθέτησή της και διερευνάται το γενετικό και νευρολογικό της υπόβαθρο. Παρουσιάζονται τα γλωσσικά και γνωστικά χαρακτηριστικά των παιδιών με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή καθώς και η κλινική εκδήλωση αυτής στο σύγχρονο πολύγλωσσο περιβάλλον. Εξετάζεται επίσης η σχέση της διαταραχής αυτής με άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές και συζητούνται ζητήματα συννοσηρότητας.

Το παρόν εγχείρημα απευθύνεται σε ερευνητές της γλωσσικής παθολογίας, κλινικούς επαγγελματίες, αλλά και σε αναγνώστες χωρίς πρότερη γνώση ή επαφή με το αντικείμενο των γλωσσικών διαταραχών, καθώς με απλό τρόπο επιχειρεί να θέσει τα τρέχοντα ερευνητικά ερωτήματα, αλλά και τις (διαφορετικές συχνά) απαντήσεις που δίνει η ερευνητική κοινότητα των ειδικών επιστημόνων. Επιχειρεί να μεταφέρει τα πορίσματα της διεπιστημονικής και διακλαδικής έρευνας που επιτελείται στο αντικείμενο αυτό και κατά συνέπεια αναμένεται επιστημονική ετερογένεια στο αναγνωστικό κοινό του βιβλίου.   

Η Σταυρούλα Σταυρακάκη είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας με ειδικό αντικείμενο Νευρογλωσσολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα και υπήρξε κάτοχος της μεταδιδακτορικής υποτροφίας Marie-Curie από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Brain and Language, Journal of Child Language, British Journal of Developmental Psychology, Aphasiology, Journal of Speech, Language and Hearing Research και Journal of Neurolinguistics. Eίναι η επιμελήτρια του συλλογικού τόμου Specific Language Impairment: Current trends in research, ο oποίος δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο John Benjamins. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μελέτη των επίκτητων και αναπτυξιακών γλωσσικών διαταραχών νευρολογικής και γενετικής αιτιολογίας.


Add: 2019-12-18 13:10:45 - Upd: 2019-12-18 13:30:07