Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Οι τελευταίοι νομάδες

Μυθιστόρημα

  • ISBN-13: 978-960-458-949-4
  • Επίκεντρο, 2019, Θεσσαλονίκη
  • 1η έκδ.
  • € 14.00 (περ ΦΠΑ 6%)
  • Χαρτόδετο
  • 21.0 x 14.0 cm, 328 σελ.


Περιγραφή

Το μυθιστόρημα «Οι τελευταίοι νομάδες» του Θανάση Mεντή είναι μια μπαλάντα για τον έρωτα και για τον άνθρωπο, που εστιάζεται σε εκείνον τον υπαρξιακό μηχανισμό που κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός λαού που είναι από τους παλιότερους και λιγότερο γνωστούς, διασκορπισμένος σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων και πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισής του. Αυτός ο λαός είναι οι Βλάχοι. Πέρα από την ιστορία των Βλάχων, ο συγγραφέας ασχολείται με την ταυτότητά τους, με την εθνο-πολιτιστική υπόστασή τους, με τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τη λαογραφία και κάθε τι που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους πληθυσμούς. Μιλάει για μια ευλογημένη εθνότητα, αν και ιστορικά της επιφυλάχθηκε μια δραματική τύχη.

Μια ιστορία για τον Έρωτα και για τον Άνθρωπο που νικάει τον χώρο και τον χρόνο, που συνιστά ένα ταξίδι για τον αναγνώστη οποιασδήποτε χώρας και, ταυτόχρονα, μια τελευταία προσευχή για έναν υπό εξαφάνιση λαό. Μια έκκληση προς τα ευήκοα ώτα του σύγχρονου πολιτισμού, ώστε να μη χαθεί αυτός ο αρχαίος λαός, ιδιαίτερος, όμορφος, από τους πιο ζωντανούς των Βαλκανίων.Σημείωμα εκδότη

Ο Θανάσης Μεντής κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων. Γεννήθηκε στο Σωπίκι Αγίων Σαράντα το 1958. Το 1988 αποφοίτησε από τη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιράνων. Το 1993 ήρθε στην Ελλάδα όπου και ζει οικογενειακώς στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Το 2011 κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα «Η καταραμένη σκιά» και το 2013, το μυθιστόρημα «Τα τελευταία λόγια του Σωκράτη Μπούμπα», που μεταφέρθηκε στα ελληνικά με τον τίτλο «Οι τελευταίοι νομάδες», με το οποίο κερδίζει το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας. Το 2016 εκδίδει το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Καμένος χρόνος».