Δημήτρια
Η πορεία του Θεσμού στη Θεσσαλονίκη από τον 4ο αιώνα μέχρι σήμερα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-627-112-0
Εκδόσεις iWrite.gr, Θεσσαλονίκη, 10/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 208 σελ.
Περιγραφή

Η ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με την προσωπικότητα του Αγίου Δημητρίου. Με το πέρασμα των χρόνων, ο σεβασμός προς το πρόσωπο του αγίου εξελίχθηκε σε λατρεία, η οποία μετατράπηκε στη μεγαλύτερη εμπορική, θρησκευτική και πολιτιστική εκδήλωση της πόλης μέχρι σήμερα. Τα Δημήτρια αποτελούν για περισσότερο από χίλια χρόνια την πολιτιστική κληρονομιά, την πνευματική άνθιση και τη θρησκευτική διαφύλαξη ιδεών και αρχών που ξεπέρασαν τόσο στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όσο και στα νεότερα τα σύνορα, δίνοντας στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρα πολυπολιτιστικής μεγαλούπολης.

Από τη διονυσιακή λατρεία, στον Κάβειρο και στις τελετές προς τιμήν του και κατόπιν στα χριστιανικά χρόνια στον Άγιο Δημήτριο και τα Δημήτρια, η Θεσσαλονίκη αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εκκλησιαστικές τελετές με θρησκευτικό περιεχόμενο, οι πνευματικές και αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και η εμποροπανήγυρη των βυζαντινών χρόνων, βρήκαν γόνιμο έδαφος και στα νεότερα χρόνια. Σήμερα ο εμπορικός χαρακτήρας έχει περάσει στη Hellexpo – ΔΕΘ, ενώ η τέχνη και οι μορφές έκφρασης και δημιουργίας στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση συνύπαρξης πολιτισμών και λαών, ιδεών, τάσεων, καινοτομιών και δράσεων, με επίκεντρο τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης.

Το μοναδικό βιβλίο-έρευνα που ξεδιπλώνει την άγνωστη πολιτισμική διαδρομή ενός ιστορικού θεσμού της Θεσσαλονίκης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


Add: 2019-10-15 11:25:42 - Upd: 2019-10-15 11:25:42