Δέκα και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων: Οι διαιρετικές τομές στην Ελλάδα την περίοδο 1910-2017
8ο τεύχος, Η αδιαμφισβήτητη Δημοκρατία. Η πρώιμη Μεταπολίτευση (1974-1981) και η μάχη της Ηγεμονίας.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-917-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 9/2019
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 128 σελ.
Περιγραφή

Στο όγδοο τομίδιο της σειράς «10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων: Οι διαιρετικές τομές στην Ελλάδα την περίοδο 1910-2017», ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος «ακτινοσκοπεί» και αναλύει την πρώτη φάση της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, την «πρώιμη Μεταπολίτευση», εκ των πραγμάτων κυοφορούσα όλα τα χαρακτηριστικά των επόμενων δεκαετιών.

Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας σήμανε το κλείσιμο μιας εξηντάχρονης πολλαπλά έκρυθμης πολιτικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική Δημοκρατία –όταν λειτουργούσε– ήταν ελλειμματική, ασθμαίνουσα, «καχεκτική», διωκτική για τους αντικυβερνητικούς, αενάως διακοπτόμενη.

Η Μεταπολίτευση του 1974 σήμανε την ανατολή μιας νέας φάσης με πρωτόγνωρες πολιτικοκοινωνικές συναινέσεις: καθολική αποδοχή του δημοκρατικού πολιτεύματος ως αδιαπραγμάτευτης αυταξίας, «εθνική αντιδικτατορική ενότητα», διάχυτη «σοσιαλμανία», μη αμφισβήτηση ακόμη και της αβασίλευτης πολιτευματικής μορφής κλπ. Αλλά και με ισχυρές αντιπαραθέσεις: για τις προεδρικές αρμοδιότητες, για τον διεθνοπολιτικό προσανατολισμό της χώρας, για τη συμβατότητα κάποιων διεθνών διασυνδέσεων, αλλά ακόμη και του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, με την «ολοκληρωμένη» δημοκρατία κοκ.

Παράλληλα, όμως, εμφανίστηκε και ο σπόρος των μεταγενέστερων πολιτικοκοινωνικών παθογενειών: ό,τι ο καθηγητής Διαμαντόπουλος ονομάζει «λαολείχια», δηλαδή η διαρκής θωπεία από πολιτικούς και επικοινωνιοκράτες του «άσπιλου», «άμωμου», πάντα αδικημένου και υπονομευόμενου από ξένα κέντρα ελληνικού λαού.

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώτο αριστείο Νομικής Αθηνών), στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στην ίδια σχολή και Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Λαμβάνοντας διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβερνήσεως και του Ιδρύματος Στασινοπούλου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με επιβλέποντα καθηγητή τον Μωρίς Ντυβερζέ, και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ αργότερα πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες στην Οξφόρδη. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Είναι συγγραφέας 25 επιστημονικών και δύο λογοτεχνικών έργων.

O Ιάσωνας Ζαρίκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Νεώτερη Ιστορία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου λαμβάνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Παπαδάκη. Εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα την ιδεολογική εξέλιξη του ελληνικού φιλελευθερισμού στην Μεταπολίτευση.


Add: 2019-09-18 11:44:46 - Upd: 2020-09-13 16:07:57