Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-892-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 5/2019
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 5.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
192 σελ.
Περιγραφή

Το σύνδρομο των συνόρων είναι ένα είδος «αρρώστιας», που δεν υπάρχει καν στον κατάλογο των αναγνωρισμένων ψυχικών διαταραχών. Το μυθιστόρημα αυτό μιλά ακριβώς για αυτή την αρρώστια.

Με δύο διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, μιλά για τα σύνορα του ολοκληρωτισμού, της φυγής, της ενοχής, του έρωτα, της ελπίδας, της συνύπαρξης, της άδειας παραμονής, της μετανάστευσης. Στο Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο – και ταυτόχρονα συμβαίνουν τα πάντα. Ο πρωταγωνιστής αφηγείται την πρώτη επαφή με μια ξένη χώρα (την Ελλάδα) μιας παρέας Αλβανών μεταναστών που μετά την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Ε. Χότζα περνούν με τα πόδια τα ελληνοαλβανικά σύνορα στις αρχές του ’90. Είναι μια αφήγηση όπου το δράμα και η τραγωδία συνυπάρχουν με το μαύρο χιούμορ και τη λυτρωτική αυτοειρωνεία.

Από τότε που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006, το Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων έχει γίνει λογοτεχνικό σημείο αναφοράς για κάποια από τα πιο καυτά θέματα των ημερών, τα σύνορα και τη μετανάστευση.

Ένα από τα πιο επίκαιρα βιβλία της εποχής μας.

«Μια έξυπνη και ανατρεπτική προσέγγιση για ένα βαρύ θέμα».

Boys Tonkin, Independent

«Ένας αυτοβιογραφικός διαλογισμός για το τι σημαίνει να είσαι μετανάστης από ένα σοφό Αλβανό».

Peter Stansky, Stanford University

Ο Γκάζμεντ Μ. Καπλάνι γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Λούσνια της Αλβανίας. Τον Ιανουάριο του 1991 πέρασε τα σύνορα με την Ελλάδα περπατώντας με ένα καραβάνι ανθρώπων. Στην Ελλάδα έκανε όλα τα είδη των δουλειών που μπορεί να κάνει ο κάθε μετανάστης για να επιβιώσει: οικοδόμος, λαντζιέρης, περιπτεράς. Ταυτόχρονα φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2001 ως το 2011 ήταν τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Τα Νέα. Μετά από 25 χρόνια εργασίας και ζωής στην Ελλάδα αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, λόγω της πολυετούς άρνησης του ελληνικού κράτους να του χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα.


Add: 2019-09-06 10:45:38 - Upd: 2024-03-07 14:41:07