Χτίζοντας ταυτότητα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-572-281-4
Ίκαρος, Αθήνα, 5/2019
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
160 σελ.
Σύντομη περιγραφή
«Ένα βιβλίο για τους γονείς, τους παιδαγωγούς, τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και, γενικότερα, τους "χτίστες ταυτότητας"».
Περιγραφή

Το Χτίζοντας ταυτότητα είναι το τρίτο, µετά τους Παιδικούς έρωτες και τους Παιδικούς φόβους, βιβλίο της σειράς ΣΧΟΛΗ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. 

Πρόκειται για ένα «ανοιχτό» βιβλίο, χωρίς ιδεολογικούς ή άλλους φραγµούς, που συζητά τα θέµατα της παιδικής κατάστασης και της οικογενειακής λειτουργίας µέσα σε µια ρευστή κοινωνική πραγµατικότητα. Παράλληλα, επιχειρεί να προσφέρει γνώσεις και δρόµους σκέψης για το πώς θα µπορούσε να υποστηριχτεί το χτίσιµο της ταυτότητας του παιδιού ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικογένειας και της κοινωνίας χωρίς να είναι κάποιος επιδερµικός ρόλος αλλά µια ταυτότητα ριζωµένη στον βαθύ και πραγµατικό εαυτό του. 

Η πορεία για την αναγνώριση των ζητηµάτων του παιδιού δεν µπορεί να είναι παραγωγική παρά µόνο αν περνά µέσα από την αναγνώριση του τι αυτά τα ζητήµατα ανακαλούν και προκαλούν στους γονείς. Αυτό είναι που ορίζει και τη στάση τους απέναντι στην αναδυόµενη προσωπικότητα του παιδιού. Μέσα από αυτό το πρίσµα γίνονται οι συζητήσεις από τις οποίες προέκυψε το βιβλίο, µε αυτή την ψυχοδυναµική ψυχαναλυτική θεώρηση ορίζονται οι απαντήσεις. 

Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αναπτύσσεται το πώς δηµιουργείται η ταυτότητα κάτω από την επίδραση των συνειδητών και ασυνείδητων επιθυµιών των γονέων, των καταγωγικών µύθων της οικογένειας, των επιταγών των κοινωνικών θεσµών. Το πώς η ταυτότητα δεν γίνεται ένας ψεύτικος Εαυτός ή ένας ρόλος, αλλά ένας διαρκώς και δυναµικά µεταβαλλόµενος σχηµατισµός, ο οποίος ανήκει και στον Εαυτό και στους άλλους, χωρίς δυσφορία. Το πώς χτίζονται η αυτοεκτίµηση, η αυτοπεποίθηση και η ψυχική ανθεκτικότητα του παιδιού παράλληλα µε αυτή των γονέων, σε µια κοινή και συγχρόνως εξατοµικευµένη πορεία προς αναζήτηση του νοήµατος, της επιτυχίας και, ει δυνατόν, της ευτυχίας.

«Ένα βιβλίο για τους γονείς, τους παιδαγωγούς, τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και, γενικότερα, τους "χτίστες ταυτότητας"».



Add: 2019-07-11 14:16:27 - Upd: 2024-01-25 15:30:50