Πέτρες από Νερό
Σημειώσεις μιας ηθοποιού του Θεάτρου Οντίν
Stones of Water : Notes from an Odin Actress (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξώφυλλο/εικαστικό: Κουνινιώτης, Νικόλας
Επιμέλεια σειράς: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-255-5
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 7/2019
1η έκδ. || Πλήρης || Μελέτες για το θέατρο
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 270 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό καταγράφει την εμπειρία μιας ηθοποιού από μια επαγγελματική και ταυτόχρονα γυναικεία σκοπιά. Η Julia Varley είναι μέλος του Θεάτρου Οντίν για περισσότερα από σαράντα χρόνια, και οι Πέτρες από Νερό. Σημειώσεις μιας ηθοποιού του Θεάτρου Οντίν είναι μια βιογραφική, αναλυτική και εμβριθής αποτύπωση της συνεργασίας της με τον Εουτζένιο Μπάρμπα μέσα στα πλαίσια αυτού του παγκοσμίου φήμης θεατρικού οργανισμού.

Το Πέτρες από Νερό ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο κατόπτευσης και διείσδυσης στις καθημερινές τεχνικές ασκήσεις και βιωματικές διαδικασίες ενός μέλους του Οντίν. Αυτό το ημερολόγιο του επαγγελματικού και προσωπικού οδοιπορικού της Julia Varley θα διαφωτίσει τον αναγνώστη, ο οποίος ενδιαφέρεται για τις παραστάσεις, τις συναντήσεις, τις ανακαλύψεις και τη σκληρή σωματική δουλειά που συντροφεύει μια ολόκληρη ζωή στο θέατρο.

Ως ηθοποιός, κάθομαι, μιλώ, τρέχω, ιδρώνω και ταυτόχρονα αναπαριστώ κάποιον που κάθεται, μιλά, τρέχει και ιδρώνει. Ως ηθοποιός, είμαι ταυτόχρονα ο εαυτός μου και ο χαρακτήρας που παίζω. Υπάρχω στο δεδομένο σώμα της παράστασης και την ίδια στιγμή έχω την ανάγκη να είμαι ζωντανή στον νου και τις αισθήσεις των θεατών. Πώς μπορώ να μιλήσω γι’ αυτήν τη διπλή πραγματικότητα;

JuliaVarley

Εκκινώντας από την ιστορική αναδρομή στις απαρχές του OdinTeatret, το βιβλίο αυτό αντανακλά συγχρόνως τη γενετική και κοινωνιολογική διάσταση, την ιδεολογία και χειραφέτηση των «Τρίτων Θεάτρων» κατά τη διάρκεια του μέσου και ύστερου εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα. Η Varley διεισδύει αναλυτικά και περιγραφικά στην ιδιότυπη τεχνική ορολογία του OdinTeatret, στα θέματα της δραματουργίας της ηθοποιού, του αυτοσχεδιασμού και της σύνθεσης παραστασιακού υλικού, της σημασίας των αντιθέσεων, της ακρίβειας και της αποφασιστικότητας ενός «ολικού» σώματος. Προσφέρει πλήθος λεπτομερειών της τεχνικής εξάσκησής της (training), εξοβελίζοντας τα θεωρητικά στεγανά και εξαίροντας τη βαρύτητα της έρευναςκαι εφαρμογής μιας προσωπικής «ομοιοπαθητικής» μεθόδου εργασίας για κάθε ηθοποιό. Η συγγραφέας αποδίδει με τρόπο ποιητικό και σχολαστικότα ζητήματα της δόμησης ενός χαρακτήρα, προβάλλοντας δύο αρχετυπικούς χαρακτήρες της, τον MrPeanut και την Doña Musica. Τέλος, αναφέρεται στη δημιουργική ώση, η οποία εκλύεται κατά την[αντι]παραβολή-[αντ]απόκριση ηθοποιού και σκηνοθέτη.Η Julia Varley με όχημα το θέατρο εκκινεί από το μη τετριμμένο, το ανοίκειο, το αναπάντεχο, εισδύει στο περιθώριο της ξενικότητας, αναιρεί τη χωροχρονική δέσμευση, διαρρηγνύειτις κοινωνικές στερεοτυπικές δομές και τάξεις, ερεθίζει τη διάσταση και τη διάδρασηενός συλλογικά εκφωνούμενου λόγου διεθνούς εμβέλειας.

***

Ανοίγοντας το βιβλίο της Julia Varley Πέτρες από Νερό. Σημειώσεις μιας ηθοποιού του Θεάτρου Οντίν, εισέρχεστε σε ένα λεκτικό τοπίο εμπειριών και σχέσεων, σε μια χαρτογραφημένη ιδιόλεκτο δράσεων και αντιδράσεων, σ’ έναν πολυδυναμικό ευάλωτο ιστό φωνών, χειρονομιών, αναπνοών και σιωπών, σ’ έναν μυστικό κήπο πουλιών. Κάπου ανάμεσα σ’ αυτήν την αψηλάφητη και ρέουσα, αλληλοαναιρούμενη και αλληλοσυμπληρούμενη πολυφωνία ίσως ανακαλύψετετη δική σας φωνή.

Κορίνα Αποστολοπούλου

Διαβάστε τη συνέντευξη της Julia Varley στη Ράνια Παπαδοπούλου στην Culture Press 

https://culturepress.gr/theatre/item/334-julia-varley-efxomai-na-doso-foni-stis-gynaikes.html

Korina Apostolopoulou (Greece) has translated the book "Notes from an Odin Actress. Stones of Water" into greek

https://odinteatret.dk/news/korina-apostolopoulou-greece-has-translated-the-book-notes-from-an-odin-actress-stones-of-water-into-greek/?fbclid=IwAR34Rj0EW6n_Rm_UVE6_CWM-5OeURqMevwk8OTW6FK00CXKIEgRBRobTyMo

Για ξεφύλλισμα αποσπάσματος πατήστε εδώ 

https://issuu.com/designdodonipublications/docs/_______________


Add: 2019-07-09 08:30:22 - Upd: 2023-07-15 19:17:58