Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα
Μετάφραση: Σκιαδέλλη, Χαρά
Επιμέλεια κειμένου: Μαραγκάκη, Άννα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-658-4
Πόλις, Αθήνα, 5/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 166 σελ.
Περιγραφή

Αυτό το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, ντυμένο στα χρώματα του νουάρ, ακολουθεί τα βήματα που οδήγησαν έναν άνθρωπο στο έγκλημα, εξετάζοντας τη δύσκολη σχέση και την ένταση ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και την ιδέα της δικαιοσύνης.

Σε μια μελαγχολική πόλη στις ακτές της Βρετάνης, ο Μαρσιάλ Κερμέρ συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του κτηματομεσίτη Αντουάν Λαζενέκ. Ενώπιον του ανακριτή, ο Κερμέρ πιάνει το νήμα από την αρχή, για να εξηγήσει πώς έφτασε ώς εκεί: μιλά για το διαζύγιό του, την ατίθαση συμπεριφορά του γιου του, την απόλυση από τη δουλειά του και, κυρίως, τα μεγαλεπήβολα σχέδια του μεσίτη για την ανέγερση ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην ακτή. Ο Κερμέρ μπαίνει στον πειρασμό να επενδύσει το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης για την απόλυσή του σε ένα όμορφο διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα. Αλλά το συγκρότημα κατοικιών θα παραμείνει στα σχέδια… και ο μεγάλος εργολάβος θα αποδειχτεί ένας κοινός απατεώνας. Σε αυτό το ευαίσθητο και σαγηνευτικό μυθιστόρημα, ο Τανγκύ Βιέλ εξερευνά, όχι μόνο την ψυχολογία του εγκλήματος, αλλά και τις βαθύτερες κοινωνικές παθογένειες που θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν.

* * *

Ένα κοινωνικό νουάρ μυθιστόρημα, όπου η απογοήτευση παίρνει τη θέση του σασπένς, μια ανθρώπινη τραγωδία μεταμφιεσμένη σε θρίλερ, η εξομολόγηση, που παραπέμπει στις ταινίες του Σαμπρόλ, ενός δολοφόνου που έχει χάσει τα πάντα εκτός από την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του. Ένα μεγάλο βιβλίο. Αυτή η κρίση είναι αμετάκλητη.

L’Obs

 

Το μυθιστόρημα του Τανγκύ Βιέλ μάς σπαράζει την καρδιά, μας συντρίβει την ώρα της ανάγνωσής του, πράγμα καθόλου κακό, αφού διαβάζοντάς το γινόμαστε πιο ανθρώπινοι. Το Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα αναζωογονεί μέσα μας το αίσθημα της αδελφοσύνης. Προσωπικό δράμα, συλλογική και παγκόσμια ιστορία, ένα θαυμαστό μάθημα για τη ζωή μας.

Le Figaro

 

Το αίνιγμα, πολιτικό μάλλον παρά αστυνομικό, δεν επικεντρώνεται στη φύση και τα αίτια του εγκλήματος, ούτε στην ταυτότητα του δολοφόνου, που μας είναι γνωστή από την πρώτη κιόλας σελίδα, αλλά στη μοίρα που η κοινωνία επιφύλαξε σε εκείνον. Όπως και σε άλλα βιβλία του Τανγκύ Βιέλ, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση του παραδοσιακού προλεταριάτου με την παραστρατημένη μεσοαστική τάξη. Ένα βιβλίο πολιτικό, με φόντο την αποτυχία των σοσιαλιστικών οραμάτων, που θα το χαρακτηρίζαμε εξαιρετικό.

Le Monde

Ένα δυνατό μυθιστόρημα, που διερευνά εξίσου καλά τις κοινωνικές σχέσεις και τους οικογενειακούς δεσμούς, που αναμειγνύει το προσωπικό και το πολιτικό σε μια γλώσσα τσαλακωμένη και αγκιστρωμένη στο σώμα του κεντρικού ήρωα, και που διαδραματίζεται στην εποχή των σοσιαλιστικών υποσχέσεων και των πικρών διαψεύσεων που ακολούθησαν.

nonfiction.fr

Ένα ωραίο κείμενο για το μοιραίο στις κοινωνικές σχέσεις και τη συντριβή, που ο συγγραφέας δεν τα περιγράφει απλώς, αλλά τα μεταβολίζει στην ίδια του τη γραφή.

Le Magazine littéraire

***

Ο Τανγκύ Βιέλ γεννήθηκε στη Βρέστη το 1973. Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1998. Το Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα (2017) είναι το έβδομο μυθιστόρημά του και έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο RTL-Lire, το βραβείο François Mauriac, το βραβείο της Έκθεσης Βιβλίου της Γενεύης και το βραβείο αναγνωστών Maison du Livre.

Ο Τανγκύ Βιέλ διετέλεσε υπότροφος στη Villa Médicis και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στυλίστες του σύγχρονου γαλλικού μυθιστορήματος.


Add: 2019-06-03 09:23:01 - Upd: 2022-06-29 11:00:51