Οι κλέφτες
Μια συγκλονιστική, παρατεταμένη τραγωδία
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-436-549-4
Οξύ, Περιστέρι, 5/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 224 σελ.
Περιγραφή

Στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, ένας νεαρός μικροαπατεώνας πεθαίνει. Αλλά δεν το ξέρει. Στα είκοσι χρόνια του έχει ήδη ένα γερό κομπόδεμα, μαζεμένο υπομονετικά από μικροκλοπές, και μια υπέροχη ερωμένη. Όμως η μητέρα του ξαναμπαίνει στη ζωή του ορμητικά, και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο σχεδόν πανομοιότυπες γυναίκες οδηγεί στον όλεθρο.  

Η βασανιστική ενόραση στην ανθρώπινη ψυχή αποκαλύπτει την απληστία και την καχυποψία που κατευθύνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.


Δεν είναι τυχαίο που η σειρά MODERN CLASSICS των εκδόσεων PUBLIC ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ανασύρει από τη λήθη τους Κλέφτες, όπως δεν ήταν τυχαίο που ο Τζιμ Τόμσον ήταν εξαρχής δημοφιλής στους κύκλους του Χόλιγουντ: έντεκα φορές τα βιβλία του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη. Ακόμα όμως και οι πιο επιτυχημένες μεταφορές δεν μπόρεσαν ποτέ να αγγίξουν το ποιοτικό ύψος των βιβλίων του. Συχνά ταυτισμένος με όρους όπως «hard boiled» και «neo-noir», ο Τόμσον ολοκλήρωνε τα βιβλία του συνήθως σε έναν μήνα, ταχύτητα που είχε κληρονομήσει από τη θητεία του ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Οκλαχόμα. Στις ιστορίες του δεν υπάρχει ο συμβατικός διαχωρισμός ανάμεσα στους «καλούς» και τους «κακούς»: υπάρχουν μόνο οι δεύτεροι, σε διάφορες διαβαθμίσεις! Παράλληλα, η προσωπική του εξάρτηση από το αλκοόλ συχνά εμφανίζεται ως έμμεσος πρωταγωνιστής ή βασικό χαρακτηριστικό των ηρώων του. Καθόλου τυχαία επίσης, ανάμεσα στους θαυμαστές του συναντάμε σκηνοθέτες όπως ο Stanley Kubrick, συγγραφείς όπως ο Jo Nesbo, αλλά και τραγουδιστές όπως ο Mark E. Smith (The Fall), ο David Thomas (Pere Ubu) και ο Mark Sandman (Morphine).

Ο Jim Thompson (1906-1977) ήταν αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έγραψε πάνω από τριάντα μυθιστορήματα, κάποια από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με επιτυχία, όπως το The Grifters και το Getaway. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα: The killer inside me, Savage night, A hell of a woman.

Το βιβλίο Οι Κλέφτες μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστριες την Αντζέλικα Χιούστον (προτάθηκε για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία) και την Ανέτ Μπένινγκ (προτάθηκε για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία) σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε, με τον τίτλο The Grifters.


Add: 2019-05-31 11:09:49 - Upd: 2024-01-16 15:28:59