ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ
ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 1918
Träumer : Als die Dichter die Macht übernahmen (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Αγγελίδου, Μαρία
Εξώφυλλο/εικαστικό: Keenan, Jamie
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-505-364-2
Άγρα, Αθήνα, 5/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 17.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
336 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Μόναχο 1918: Οι συγγραφείς παίρνουν την εξουσία και προς στιγμή μοιάζει ότι όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Μια υπέροχη αφήγηση ενός ιστορικού επεισοδίου όπου η ουτοπία για λίγο έγινε από όνειρο πραγματικότητα. Παρελαύνουν φυσιογνωμίες όπως ο Ρίλκε, ο Τ. Μαν, Ε. Τόλλερ κ.ά.
Περιγραφή

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Αυτές τις εκλογές τις είχε χάσει. Και τώρα παρέδιδε την κυβέρνηση. Όλο αυτό ήταν τελικά ένα όνειρο. Αλλά μέσα στο όνειρο είχαν όλοι παλέψει σκληρά, είχαν βάλει τα δυνατά τους, δουλεύοντας πολλές φορές ώς αργά τη νύχτα. Δεν ήταν απλοί ονειροπόλοι, απλοί ονειροπαρμένοι. Ήταν εργάτες του ονείρου.

[...] Έξι μέρες αργότερα ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε μαζεύει όλα του τα γράμματα σ` ένα δερμάτινο κασελάκι, όλα τα ημερολόγια των τελευταίων χρόνων, χειρόγραφα κι άλλα γραπτά, και τα κλειδώνει στο γραφείο του. Το κλειδί το εμπιστεύεται στην Ελύα Μαρία Νέβαρ, που τον βοήθησε να πακετάρει τα πράγματά του. Πηγαίνει στον σιδηροδρομικό σταθμό και παίρνει το τρένο με προορισμό την Ελβετία. Δεν θα ξανάρθει ποτέ πια στη Γερμανία.

Δυό φορές μπήκαν οι Λευκοφρουροί στο σπίτι του να ψάξουν. Είχε ξεχάσει να ξεκολλήσει από την πόρτα του μια ανακοίνωση της κυβέρνησης των σοβιέτ, που έλεγε ότι αυτό το διαμέρισμα ήταν υπό την προστασία των συμβουλίων.

Αργότερα, στην Ελβετία, κάνοντας τον απολογισμό της περιόδου, γράφει : « Το 1918, τη στιγμή της κατάρρευσης, η Γερμανία είχε την ευκαιρία να συγκλονίσει, να ντροπιάσει τους πάντες, τον κόσμο όλο, με μια πράξη βαθιάς αλήθειας και μετάνοιας. Τότε ήλπισα, για μια στιγμή ήλπισα...»

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Μια υπέροχη αφήγηση ενός επεισοδίου κατά το όποιο οι συγγραφείς πήραν την εξουσία και έμοιασε προς στιγμή ότι όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. [...] Ο Βάι­ντερμαν είναι ευαίσθητος αφηγητής και ένα από τα μεγάλα χαρίσματά του είναι ο τρόπος με τον όποιο συνδέει διάσημους ανθρώπους με συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές, δείχνον­τας στη συνέχεια πώς οι αντιδράσεις τους διαμόρφωσαν στο εξής τη ζωή τους. [...] Ξαναζωντανεύει από καιρό ξεχασμένα και φαινομενικά ασήμαντα και αξιοπερίεργα επεισόδια της ιστορίας».

  – Caroline Moorhead, TheGuardian

«Το βιβλίο αποτελεί εξαίσιο ανάγνωσμα, γε­μάτο εντυπωσιακές εικόνες. Στο τέλος ο ανα­γνώστης νιώθει απογοήτευση που η κυβέρ­νηση του Άισνερ δεν άντεξε, ότι το πείραμα με τους καλλιτέχνες, τους διανοούμενους και τους εργάτες είχε άδοξο τέλος, το όποιο ήρθε επιπλέον και πολύ σύντομα. Και όλο το βιβλίο το διαπερνά η εκ των υστέρων πικρή γνώση μας ότι όλο αυτό θα οδηγήσει στον Χίτλερ, όπως πράγματι συνέβη».

– Ed Winters, therevisionist.org.uk

 

«Ζωντανό, γεμάτο σαρδόνιο χιούμορ, ηθικά διλήμματα και προσωπικά δράματα, οι Ονειροπόλοι βάζουν τον αναγνώστη στην καρδιά του επαναστατημένου πλήθους και αποκαλύπτουν πόσο συναρπαστικό και τρομακτι­κό είναι να βρίσκεται κανείς εκεί».                                                                                                                                                 – Lucy Hughes-Hallett, NewStatesman

 

«Μια απολύτως συναρπαστική ιστορία για το τί μπορεί να πάει στραβά όταν οι κοινω­νίες καθοδηγούνται από ανθρώπους που το ταλέντο τους είναι ο χειρισμός του λόγου. Όπως σε όλες τις συναρπαστικές ιστορίες, οι κεντρικοί χαρακτήρες, διάσημοι άνδρες, χα­ράσσονται στη μνήμη μας. Ο Βάιντερμαν φι­λοτεχνεί το πορτραίτο τους έπειτα από ενδε­λεχή έρευνα και με λεπτή σχολαστικότητα».                                                                                                                                                                              – TheTimes

ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, μια επανάσταση που έδω­σε στους συγγραφείς την εξουσία; Κι όμως, στην ιστορία υπάρχουν μερικές σύντομες στιγμές όπου όλα μοιάζουν εφικτά... Για μια τέτοια στιγμή γράφει ο Φόλκερ Βάιντερμαν: τη Δημοκρατία των Συμβουλίων του Μονάχου, από τον Νοέμβριο του 1918 μέχρι τον Απρίλιο του 1919. Και το συν­αρπαστικό του χρονογράφημα καθιστά τον αναγνώστη αυτόπτη μάρτυρα της ταραχώδους, φαρσικής και τραγικής περιόδου που συντάραξε το Μόνα­χο, τη Βαυαρία και τη Γερμανία.

Η μαγική όμως στιγμή συνέβη πράγματι μετά το τέλος του Πρώτου Παγ­κοσμίου πολέμου και την εκθρόνιση του Βαυαρού βασιλιά: Ριζοσπαστικός πασιφισμός, άμεση δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, βασίλειο της φαντα­σίας. Στην πρώτη γραμμή του κινήματος για την εγκαθίδρυση ενός σοσια­λιστικού κράτους βρέθηκαν ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Κουρτ Άισνερ, οι συγγραφείς Έρνστ Τόλλερ, Γκούσταφ Λάνταουερ και Έριχ Γκούσταφ Μύζαμ, τους οποίους, αμέσως μετά το πέρας της ευφορίας και της απογοήτευσης που την ακολούθησε, περίμεναν εξοντωτικές ποινές φυλάκι­σης και θανάτου. Στην καταιγιστική αφήγηση, τον λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και μάρτυρες των γεγονότων – ο Τόμας και ο Κλάους Μάνν, ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ο Βίκτορ Κλέμπερερ, ο Όσκαρ Μαρία Γκραφ, ο Άντολφ Χίτλερ – υφαίνοντας ένα ιστορικό θρίλλερ βασισμένο σε ένα ανεπανάληπτο περιστατικό της γερμανικής ιστορίας. Εξάλλου, το όνειρο της άμεσης δημο­κρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που η Δημοκρατία των Σοβιέτ ήθελε να πραγματώσει μας συγκινεί και μας απασχολεί έως σήμερα.

Όπως στο εξαιρετικά επιτυχημένο Οστάνδη 1936. Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ. Το καλοκαίρι πριν από το σκότος (2014 - Άγρα, 2016), έτσι και σε αυτό το βιβλίο του ο Φόλκερ Βάιντερμαν μεταμορφώνει μια κρίσιμη ιστορική στιγμή σε συγκλονιστική και συγκινη­τική αφήγηση.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2019-05-21 14:59:36 - Upd: 2021-03-17 18:29:51