Αρχειοτάξιο 20
Ο Σπύρος Ασδραχάς στον κόσμο της έρευνας
Συλλογικό έργο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-310-405-6
Θεμέλιο, Αθήνα, 12/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
19 x 20 εκ., 252 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το 20ό τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο, ετήσιας έκδοσης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για τεύχος αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα ιστορικό Σπύρο Ασδραχά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του.

Ο πολυεπίπεδος καμβάς των εγχειρημάτων που ενέπνευσε και δημιούργησε ο Σπύρος Ασδραχάς, καθώς και οι χώροι στους οποίους και για τους οποίους εργάστηκε, όπως το  Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, η Επιτροπή Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου και φυσικά τα ΑΣΚΙ, των οποίων και διετέλεσε πρόεδρος, φωτίζονται μέσα από τα κείμενα των Νίκου Θεοτοκά, Θανάση Καλαφάτη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Νίκου Καραπιδάκη, Ευτυχίας Λιάτα και Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από πέντε σύντομα κείμενα  του Σπύρου Ασδραχά και μια ανέκδοτη συζήτησή του με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη και τη Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου.

Με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη Διάσπαση του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο 1968, το Αρχειοτάξιο στεγάζει ένα ακόμα μικρό αφιέρωμα βασισμένο ως επί το πλείστον σε μαρτυρίες για το γεγονός και τις συνέπειές του, με κείμενα των Σωτήρη Βαλντέν, Ερρίκου Γιαμαλάκη, Μαρίας Ηλιού, Μάκη Καβουριάρη, Θόδωρου Μαλικιώση, Μίμη Μανωλάκου και Κατερίνας Λαμπρινού.

Τα αφιερώματα πλαισιώνονται από τις καθιερωμένες στήλες του περιοδικού. Στις «Προσεγγίσεις» φιλοξενούνται κείμενα για την απεργία του 1929 στα Λιπάσματα Δραπετσώνας (Κωστής  Καρπόζηλος - Ελένη Κυραμαργιού), τη μάχη της Καντάνου (Νίκη Παπαηλιάκη), το τραπεζικό συνδικαλιστικό αντιστασιακό κίνημα 1941-1944 (Ζήσιμος Χ. Συνοδινός), την αντίσταση στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (Ρεβέκκα Καραγάτση), καθώς και άρθρο του Τάσου Κωστόπουλου βασισμένο σε μια έκθεση του 1942 για τη βουλγαρική επισιτιστική βοήθεια στην κατεχόμενη Δυτική Μακεδονία. Ακόμα μια προφορική εισήγηση του Βασίλη Καρύδη για τη Λαϊκή Δικαιοσύνη στην «Ελεύθερη Ελλάδα» της Κατοχής που δημοσιεύεται post mortem.

Στη στήλη «Aρχειολογήματα» οι Κώστας Κατσακιώρης και Βαγγέλης Καραμανωλάκης δημοσιεύουν ανέκδοτα γράμματα και σχολιάζουν την επιστολογραφία ελληνίδων αγωνιστριών και πολιτικών κρατουμένων προς την Επιτροπή Σοβιετικών Γυναικών.


Add: 2019-05-02 19:14:01 - Upd: 2024-03-12 11:50:10