Ινστιτούτο Ρύθμισης Ρολογιών
Saatleri Ayarlama Enstitüsü (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-03-6441-5
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Τουρκική
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 512 σελ.
Σύντομη περιγραφή
https://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-6441-5
Περιγραφή

Το Ινστιτούτο Ρύθμισης Ρολογιών είναι ένα κόσμημα του τουρκικού μοντερνισμού –ίσως το σημαντικότερο μυθιστόρημα που γράφτηκε κατά τον εικοστό αιώνα στη γειτονική μας χώρα– και συγκαταλέγεται πλέον στα κλασικά έργα της παγκόσμιας πεζογραφίας. Σε ένα πρώτο επίπεδο καταπιάνεται με τη φαιδρότητα της ύπαρξής μας, τις αδυναμίες και τα πάθη μας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο πραγματεύεται τη σχέση μας με τον χρόνο, δηλαδή την αντίληψη που έχουμε για τη ζωή. Ο Αχμέτ Χαμντί Τάνπιναρ περιγράφει την κρίσιμη περίοδο της μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία. Στο επίκεντρο τούτης της εμβληματικής αφήγησης βρίσκεται ένας δημόσιος οργανισμός που προκύπτει από μιαν αμφίθυμη τάση για εκσυγχρονισμό. Ο βασικός του σκοπός είναι ένας, πολύπλοκος ωστόσο και ενίοτε κωμικός, να συγχρονίσουν άπαντες τα ρολόγια τους με τη δυτική ώρα. Για τους απείθαρχους προβλέπονται απίθανα πρόστιμα. Το βιβλίο οργανώνεται γύρω από τα απομνημονεύματα του Χαϊρί Ιρντάλ, ενός ιδανικού αντιήρωα που κάποια στιγμή συναντά τον Χαλίτ Αγιαρτζί, έναν δαιμόνιο πρώην κρατικό υπάλληλο, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του, αποφασίζει να συστήσει, ακριβώς, το Ινστιτούτο Ρύθμισης Ρολογιών. Με απρόβλεπτα και αξέχαστα αποτελέσματα. 

 «Ο Αχμέτ Χαμντί Τάνπιναρ είναι αναμφίβολα ο πιο ξεχωριστός πεζογράφος της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας. Με το μυθιστόρημά του Ινστιτούτο Ρύθμισης Ρολογιών, αυτός ο σπουδαίος συγγραφέας συνέθεσε ένα αλληγορικό αριστούργημα». 

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ 

«Όταν διαβάσετε το Ινστιτούτο Ρύθμισης Ρολογιών θα σχηματιστεί στο πρόσωπό σας ένα γλυκόπικρο χαμόγελο που θα σας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ένα αξεπέραστο και διαχρονικό επίτευγμα της τουρκικής πεζογραφίας, ένα λογοτεχνικό μνημείο». 

ΕΤΖΕ ΤΕΜΕΛΚΟΥΡΑΝ 

«Στο πιο γνωστό του έργο ο Αχμέτ Χαμντί Τάνπιναρ εγείρει τα μεγάλα ερωτήματα που σχετίζονται με το σύνθετο ζήτημα της ταυτότητας. Η ματιά του είναι διεισδυτική. Η σάτιρά του, εκλεπτυσμένη. Η γραφή του, οικουμενική». 

ΕΛΙΦ ΣΑΦΑΚ


Add: 2019-04-15 11:06:27 - Upd: 2024-01-29 15:31:57