Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Η αντίστροφη προοπτική

  • ISBN-13: 978-618-5220-13-6
  • s@mizdat, 2018, Αθήνα
  • € 10.00 (περ ΦΠΑ 6%)
  • Γλώσσα πρωτοτύπου: Ρωσική
  • Χαρτόδετο
  • 21.0 x 14.0 cm, 115 σελ.

Θεματική Ταξινόμηση

Περιγραφή

Ο π. Πάβελ Φλορένσκι έχει μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος εγκυκλοπαιδιστής του ρωσικού πολιτισμού. Ιερέας, θεολόγος, φιλόσοφος, φυσικός, μα πάνω απ` όλα στοχαστής, άφησε πίσω του ένα τεράστιο σε εύρος και όγκο έργο, το οποίο, δυστυχώς, είναι ελάχιστα γνωστό στην πατρίδα μας.

Το ογκώδες έργο του Ο στύλος και η δικαίωση της αλήθειας ένα δοκίμιο ορθόδοξης θεοδικίας, αποτελεί σήμερα το opus magnus των θεολογικών σπουδών σε πολλές δυτικές χώρες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ανάμεσα στις άλλες ασχολίες του ο π. Πάβελ Φλορένσκι ασχολήθηκε και με ζητήματα αισθητικής, συγγράφοντας δοκίμια για ζητήματα ζωγραφικής, ναοδομίας, μουσειολογίας, αισθητικής, ιστορίας της τέχνης κλπ.

Η Αντίστροφη προοπτική είναι ένα δοκίμιο που συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό, την θεολογική του προέκταση αλλά και τους προβληματισμούς γύρω από τα ζητήματα της προοπτικής στη ζωγραφική.

Ο Πάβελ Φλορένσκι υπήρξε μία ιδιαίτερη μορφή των ρωσικών γραμμάτων. Είναι αξιοσημείωτη η ευρυμάθεια και η πολυμέρεια του Ρώσου επιστήμονα, φιλοσόφου και θεολόγου, ο οποίος παρουσίασε μεγάλης σπουδαιότητας έργο και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς της γνώσεως. Οπωσδήποτε ο Φλορένσκι συνέβαλε στην θεμελίωση της λεγόμενης ρωσικής «θρησκευτικής φιλοσοφίας» του 20ού αι., μαζί με τον Ν. Λόσσκυ (1870-1960), τον Ν. Μπερντιάγιεφ, τον Σ. Μπουλγκάκοφ, τον Σ. Φρανκ (1877-1950), και τον Π. Στρούβε (1870-1944).

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη και έγινε από τα Ρωσικά, ενώ ο πρόλογος υπογράφεται από τον Δημήτρη Μπαλτά.