Η Μεγάλη Κλοπή Του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών
Η πραγματική ιστορία τού κλεπτομανούς ποιητή Περικλή Ραφτόπουλου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-597-167-0
Λεξίτυπον, Αθήνα, 2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 290 γρ., 152 σελ.
Περιγραφή

Η μεγάλη κλοπή τού Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, τον Οκτώβριο τού 1887, αναστάτωσε τη μικρή αθηναϊκή κοινωνία. Οι εφημερίδες αφιέρωναν καθημερινώς στήλες ολόκληρες για την πορεία τών ερευνών. Γρήγορα ο θόρυβος γύρω από την πολύκροτη εκείνη υπόθεση πέρασε τα στενά όρια τής χώρας και έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά τής Ευρώπης και τής Αμερικής. Όλοι συζητούσαν για τούς αγνώστους που κατώρθωσαν να εισέλθουν απαρατήρητοι στούς χώρους τού Πανεπιστημίου και να αφαιρέσουν μέρος τού νομισματικού θησαυρού τής χώρας. Παρά τις σύντονες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλαν επί μήνες οι διωκτικές Αρχές, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τούς δράστες. Η υπόθεση, χωρίς να διαλευκανθή τότε, μπήκε στο Αρχείο.

Περίπου πέντε μήνες αργότερα, ο φάκελλος τής υπόθεσης άνοιξε και πάλι, με αφορμή μία είδηση που δημοσιεύθηκε στον γαλλικό Τύπο. Η πληροφορία ανέφερε ότι ο διάσημος Γάλλος επιθεωρητής Μαρί Φραγκίσκος Γκορόν, ερευνώντας υπόθεση κλοπής νομισματικού θησαυρού από κατάστημα αρχαιοπωλών τών Παρισίων, είχε συλλάβει τον νεαρό Έλληνα ποιητή, δημοσιογράφο και νομομαθή Περικλή Ραφτόπουλο, ως ένοχο. Από έρευνα που είχε γίνει στο δωμάτιο στο οποίο διέμενε, αλλά και από τις ανακρίσεις που ακολούθησαν, απεκαλύφθη ότι ήταν ο δράστης όχι μόνον τής κλοπής που είχε διαπραχθή επί τού γαλλικού εδάφους, αλλά και ο κλέφτης τού Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.

Ο Ραφτόπουλος, μετά τις εις βάρος του αποκαλύψεις, την προφυλάκιση και ομολογία του, κλείσθηκε στις φυλακές Μαζάς. Μετά την έκτιση τής ποινής του, αφέθη ελεύθερος. Συνέχισε όμως τις κλοπές, με αποτέλεσμα να συλληφθή εκ νέου αρκετές φορές και να εγκλεισθή και πάλι στις φυλακές. Το τέλος του παραμένει άγνωστο.

Το βιβλίο παρακολουθεί την υπόθεση, όπως αυτή καταγραφόταν στον Τύπο τής εποχής και παράλληλα σκιαγραφεί, με όσες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές, το προφίλ τού δράστη.

Πρόκειται για μια άγνωστη σελίδα από την ιστορία τής παλιάς Αθήνας, που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τού αναγνώστη.

http://www.lexitipon.gr/product/492/i-megali-klopi-toy-nomismatikoy-moyseioy-athinwn.html


Add: 2018-10-01 12:06:39 - Upd: 2018-10-01 12:07:10