Διηγήματα της μικρής πολιτείας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-599-244-6
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 128 σελ.
Περιγραφή

Τα διηγήματα, αγαπητοί μου αναγνώστες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά λουλούδια του νου και της καρδιάς του συγγραφέα. Λουλούδια σπάνια, ακριβά κι αγαπημένα. Μικρά κομμάτια της ζωής του που όλα μαζί συνταιριασμένα συνθέτουν το είναι του! Είναι τα γραπτά που τον εκφράζουν περισσότερο από κάθε άλλο κείμενο. Αν θέλετε να καταλάβετε τον συγγραφέα που αγαπάτε ψάξτε να βρήτε ανάμεσα στα γραπτά του κάποιο διήγημα, διαβάστε το με προσοχή και αγάπη και θα δείτε τότε ποιον συγγραφέα αγαπάτε. Το διήγημα κάνει τον αληθινό συγγραφέα. Σ’ αυτό φαίνεται όλη η μαστοριά τού λόγου και η μαγεία των λέξεων, που μοιάζουν με ψηφίδες πολύχρωμες στον καμβά της φαντασίας του. Το διήγημα είναι τόσο μαστορεμένος και τόσο προσεγμένος σ’ όλες τις λεπτομέρειές του λόγος, που μοιάζει περισσότερο με ποίημα. Κανένα άλλο λογοτεχνικό είδος δεν έχει τόση μαστοριά μέσα του όση το διήγημα. Θα τολμούσα να πω πως οι λέξεις του διηγήματος είναι συνταιρισμένες «σαν τα μάρμαρα της Πόλης πού ’ναι στην Αγιά-Σοφιά», έχουν το ίδιο σμίλεμα, το ίδιο πελέκημα, όπως κι εκείνα τα λατρεμένα κι αγιασμένα μάρμαρα του πιο ιερού του Γένους μας προσκυνήματος!

 

Ο Βασιλειος Νικοπουλος γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Πωγωνίσκος της επαρχίας Κονίτσης του Νομού Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κονίτσης και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. από την οποία πήρε το πτυχίο της Νομικής με άριστα, και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1971 εισήχθη στο Δικαστικό Σώμα κατόπιν εξετάσεων στις οποίες ήλθε πρώτος. Διήλθε επιτυχώς όλες τις βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας και το 2007 επελέγη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Από νωρίς ασχολήθηκε τόσο με την επιστήμη όσο και με τα γράμ ματα. Στα γράμματα πρωτοεμφα νίστηκε το 1973 με μια σειρά διηγημάτων, στο περιοδικό Νέα Εστία, στην οποία δημοσίευσε διηγήματα μέχρι και το 2009, οπότε και εξέδωσε το Τάμα από τις εκδόσεις «Κέδρος», μια συλλογή δέκα διηγημάτων. Το 2011 εξέδωσε το μυθιστόρημα Άδεια Γάμου από τις Εκδόσεις Κυριακίδη, και την ίδια χρονιά από τον ίδιο εκδοτικό οίκο τη νουβέλα Το Συναξάρι της Αγια-Φτωχιάς. Το 2013 εκδίδει το μεγάλο μυθιστόρημα Ο τελευταίος Ραγκαβάνωφ επίσης από τις Εκδόσεις Κυριακίδη. Από τις Εκδόσεις Κυριακίδη εξέδωσε επίσης: Τα Παιδιά που Χάθηκαν (Συλλογή διηγημάτων, 2015), Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης (2015), Η Εικαζόμενη «προς Αθηναίους» επιστολή του Απ. Παύλου (2015) και Προσωπικές ενθυμήσεις από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. της δεκαετίας του ’60 (2016), Έλληνες, την Ελλάδα και... τα μάτια σας (2017). 


Add: 2018-05-22 06:43:57 - Upd: 2018-05-22 06:43:57