Η γη του θυμού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-504-217-2
Νεφέλη, Αθήνα, 3/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 20 εκ., 64 σελ.
Περιγραφή

Η Γη του θυμού αποκαλύπτει και ανατέμνει με θαρραλέες κινήσεις της γραφής, με φρασεολογία που θα μπορούσε να παρομοια- στεί με απότομες τομές σαν νυστεριές, τον έκδηλο αλλά και τον κρυμμένο θυμό που μας περιβάλλει, μετατρέποντας τις πόλεις, τα εσωτερικά των σπιτιών, τους δρόμους, τους εργασιακούς μας χώρους σε πεδία μάχης. Ο Χρήστος Χρυσόπουλος καταγράφει τον ασθματικό παλμό της οργής μας.

«Επειδή είναι συγγραφέας, ο Χρυσόπουλος δίνει ζωή εκεί που εμείς βλέπουμε μόνο γεγονότα».
[Από κριτική στη Le Monde des Livres για τη γαλλική έκδοση του έργου]

«Ο θυμός δεν είναι ποτέ λυτρωτικός. Αποσταθεροποιεί εξίσου τονθύτη όσο και το θύμα. Τα θραύσματα της οργής τραυματίζουν όλους αδιακρίτως. Αυτό μας δείχνει ο Χρήστος Χρυσόπουλος σε τούτο τοσύντομο έργο. Σκηνές όπου ξεσπά η περιφρόνηση, η μισαλλοδοξίακαι το μίσος κατά του άλλου... Μια άσχημη οργή. Όχι ο θυμός της ελ- πίδας. Ούτε μια χρήσιμη οργή. Αλλά μια τυφλή, παροξυσμική και δει- λή οργή. Στο γραφείο, στο σχολείο, στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο πεζοδρόμιο... Ο Χρήστος Χρυσόπουλος ανατέμνει με αυτό το κείμε-νο τη συνείδηση μιας εποχής. Ο διάχυτος θυμός που μας περιβάλ- λει επιστρέφει ως ηχώ: αμείωτος, απαράλλαχτος και διαβρωτικός».[Από κριτική στη Revue Littérature για τη γαλλική έκδοση του έργου]

Οι υπόνοιες και μόνο είναι επαρκείς. Η αρχή μιας χειρονομίας... Μια λέξη ορφανή... Και η κίνηση έχει ήδη ολοκληρωθεί, η οργή είναι ήδη ελεύθερη. [...] Στους δρόμους, στα γραφεία, μέσα στα σπίτια μας, μέσα στα παιδικά μας δωμάτια, στα λεωφορεία, στα τρένα, από τη μια γειτο- νιά στην άλλη, από τη μια χώρα στην άλλη, παντού... Ακόμα κι όταν σι- ωπούμε, αυτή η σιωπή μοιάζει με ξέσπασμα.

Η Γη του θυμού κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση στη Γαλλία το 2015 από τις εκδόσεις La Contre Allée σε μετάφραση της Anne- Laure Brisac. Έγινε θεατρική παράσταση από την ομάδα Et-alors, που παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στο FestHiver 2018 του Φε- στιβάλ της Αβινιόν.


Add: 2018-05-21 19:59:01 - Upd: 2024-02-16 11:08:14