Παράξενες Μέρες στο Ηράκλειο
είκοσι βραβευμένα διηγήματα για την πόλη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5278-13-7
Παράξενες Μέρες, Αθήνα, 3/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 200 γρ., 108 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Είκοσι διηγήματα για την πόλη,
που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό
των εκδόσεων «παράξενες μέρες»

Περιγραφή

 

  Οι Παράξενες Μέρες στο Ηράκλειο είναι μια συλλογή με είκοσι διηγήματα από ανθρώπους που ζουν ή έχουν περάσει από την πόλη. Το περασμένο καλοκαίρι κάναμε το κάλεσμα κι ήταν πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στήνοντας ιστορίες με φόντο τον Κούλε, τον Άγιο Μηνά, τα Λιοντάρια, τον Λάκκο και την Αγία Τριάδα.

  Στο βιβλίο θα διαβάσετε για έρωτες, ατυχήματα, αδέσποτες γάτες, κυνηγούς φαντασμάτων, ανθρώπους που έρχονται στην πόλη κι άλλους που την εγκαταλείπουν, γιατί, αν και κάποιοι την ερωτεύονται, υπάρχουν κι αυτοί που τους απωθεί. Πάνω από όλα θα γνωρίσετε ανθρώπους που εμπνέονται από το Ηράκλειο και μας δίνουν την ευκαιρία να το ζήσουμε μέσα από τα δικά τους μάτια, δύο από αυτούς αγγλόφωνοι.

  Είναι η δεύτερη συλλογή που εκδίδουν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες με θέμα αφιερωμένο σε μια πόλη (προηγήθηκε αυτή της Θεσσαλονίκης) και έπεται συνέχεια.

   Αυτό είναι ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από ζωή, ηρακλειώτικη ζωή. Οι ιστορίες του απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης, οι αφηγήσεις της σχηματίζουν την εικόνα μιας πόλης γεμάτης αγαπημένα σημεία, μιλάνε για τις ομορφιές, τις ασχήμιες, την περηφάνια της αλλά και τις πληγές της. Με την ίδια δύναμη που περιγράφουν το χώρο διατρέχουν και το χρόνο, από την εποχή του Χάνδακα ως σήμερα κι ακόμη κάποιοι/ες συγγραφείς στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον.

   Αυτός ήταν ο σκοπός μας, όπως έγινε και με τη Θεσσαλονίκη: να φτιάξουμε ένα βιβλίο  που να αποτυπώνει τον χαρακτήρα της πόλης, να αφηγείται την καθημερινότητα, να μιλάει για την Ιστορία της και πάνω από όλα για τις μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που έζησαν και ζουν σε αυτήν. Το καταφέραμε, χάρη στο ταλέντο των συγγραφέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Γραφή ποιητική ή χιουμοριστική γραφή ευαίσθητη ή κοφτερή, χαμηλότονη ή προκλητική, γλώσσα σύγχρονη καθημερινή ή διαποτισμένη από τη μακραίωνη λογοτεχνική ιστορία του νησιού ή την μαγεία της ντοπιολαλιάς, όλα συνυπάρχουν εδώ όπως συνυπάρχουν στην πόλη ένα σωρό διαφορετικές επιδράσεις και προσμίξεις, θαύματα και τραύματα στο πέρασμα του χρόνου.

   Το Ηράκλειο καθρεφτίζεται εδώ, στις σελίδες αυτού του βιβλίου, κι είναι μια παράξενη πόλη αλλά ταυτόχρονα μια πόλη που αξίζει να την αγαπήσεις, αξίζει να ζήσεις σ’ αυτήν. Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους που δημιούργησαν αυτή τη συλλογή.

   Καλή ανάγνωση!


Add: 2018-05-19 13:25:51 - Upd: 2024-03-27 14:50:05