Τα Δέντρα και ο Θάνατος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5253-09-7
Locus 7, Αθήνα, 11/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 200 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Μικρογραφήματα, προσωπογραφίες και αφηγήματα από δυο ασυμβίβαστες εποχές
Περιγραφή

Αυτό το βιβλίο ανήκει στη σπάνια κατηγορία εκείνων που δεν σου δίνουν τη δημιουργική ευκαιρία να το γράψεις για δεύτερη φορά. Ξεχειλίζει από αγάπη και λεβεντιά, αξιοπρέπεια και αγαθότητα ανθρώπων που φόρεσαν το πεπρωμένο τους σαν τη μοναδική ασπίδα και μανδύα σωτηρίας. Αγνοί άνθρωποι μιας άλλης, σχεδόν άγνωστης, ξεχασμένης και παραμελημένης Ελλάδας. Ρινίσματα και εικόνες μακελεμένου βίου και ιστορίας. Με όλες τις καταιγίδες των καιρών, τις καταδιώξεις και τη συμπαντική απομόνωση, αυτή σημαδεύτηκε ανεπανόρθωτα. Την σημάδεψε ο θάνατος, αλλά άντεξε. Είναι βαθύρριζη η ιερά φηγός, η προφητική δρυς του Δία της Ηπειρώτικης φυλής.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΕΡΚΕΖΗΣ

 Είπαν για τον συγγραφέα και το έργο του:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, φιλόσοφος, συγγραφέας:
Στη γλώσσα του Τσερκέζη λαμπυρίζει επιπλέον, σε κάθε παραμικρή πτυχή της, κάτι σαν χαρά: Το σπαρτάρισμα μιας συγκίνησης, καθαρά γλωσσικής, για το χάρισμα να σωθεί στην ψυχή του η ελληνική λαλιά σε χρόνια εφιάλτη, χρόνια τρόμου, διωγμού, απανθρωπιάς.

* * *

ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ, συγγραφέας: 
Ο Τσερκέζης φέρνει το δικό του σιτάρι, το δικό του αλεύρι, πιάνει τη δική του ζύμη και μας προσφέρει το δικό του αχνιστό ψωμί από μια γόνιμη γης με μύθους και ιστορία, συνδυάζει τα στοιχεία του τραγικού με αυτά της καθημερινότητας. Το έργο του είναι ένα κοινωνικό ταμπλό με έντονα χρώματα, ένας απέραντος κάμπος που τον οργώνει το αλέτρι ως τις πιο βαθιές ρίζες, δίνοντας χαρακτήρες και τοπία της εποχής των μεγάλων συγκρούσεων…

* * * 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ, ποιητής, Κύπρος: 
«Η ποίησή σου βγαίνει από μια βασανισμένη, αλλά περήφανη ψυχή. Η λυρική σου φωνή με την ελληνικότητά της μας φέρνει τον αέρα «της μικρής αδερφής» όπως την τραγουδούσαμε στα θρανία του σχολείου. Αυτή εκφράζει αυθεντικότατα την τραγωδία του σπαρασσόμενου ελληνισμού και τις αδικίες της ιστορίας, όμοια με της νέας σου πατρίδας που αποκόμισες. Με όλη τη δραματικότητά της η ποίησή σου φέρνει μια χαρούμενη αύρα τραγουδιού. Εκεί που ο ελληνισμός αδικήθηκε πολύ η ποίηση θεριεύει. Χαίρε ποιητή».


Add: 2018-05-18 12:43:38 - Upd: 2023-02-21 15:25:08