Η χαμένη διάλεξη του Feynman
Η κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο
Feynman's lost lecture : The Motion of Planets Around the Sun (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5111-89-2
Κάτοπτρο, Αθήνα, 2018
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 15.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
222 σελ.
Περιγραφή

Το 1964, ο Richard Feynman έδωσε μια διάλεξη στους πρωτοετείς φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας με θέμα «Η κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο»· γιατί, δηλαδή, οι πλανήτες ακολουθούν ελλειπτική τροχιά, όπως είχε ανακαλύψει ο Νεύτων 300 χρόνια νωρίτερα. Ο Feynman ανέπτυξε το επιχείρημά του και παρουσίασε την απόδειξη, χρησιμοποιώντας μόνο τη στοιχειώδη γεωμετρία του λυκείου. Σε τούτο το βιβλίο, η διάλεξη του Feynman, που θεωρούνταν χαμένη για πολλά χρόνια, ανασυγκροτείται και εξηγείται με σχολαστικό και προσιτό τρόπο, μαζί με μια ιστορία των ιδεών για την κίνηση των πλανητών. Ο καθένας που διατηρεί στη μνήμη του τη γεωμετρία του λυκείου μπορεί να την απολαύσει.

Είπαν για το βιβλίο

• «Οι ιδιοφυείς επιστήμονες ανήκουν σε δύο κατηγορίες: οι συνηθισμένοι επιτυγχάνουν σπουδαία πράγματα, αλλά σε αφήνουν να πιστέψεις ότι θα τα κατάφερνες κι εσύ αν είχες δουλέψει αρκετά σκληρά· από την άλλη οι “μάγοι”, που αδυνατείς να ανακαλύψεις την πηγή της έμπνευσής του. Ο Feynman ήταν ένας “μάγος”.»

Hans Bethe, θεωρητικός φυσικός, βραβείο Νόμπελ Φυσικής

• «Οι Goodstein αφηγούνται το αγωνιώδες κυνήγι ενός χαμένου ντοκουμέντου και παρουσιάζουν με ευαισθησία ένα συγκινητικό πορτρέτο του μεγάλου φυσικού. Επιπλέον, προσφέρουν μια ευχάριστη, προσιτή αλλά και εμπεριστατωμένη εισαγωγή σε ένα θεμελιώδες επιστημονικό πρόβλημα. Ο Feynman, από τη μεριά του, θα ανταμείψει πλουσιοπάροχα όσους είναι πρόθυμοι να τον παρακολουθήσουν στους συναρπαστικούς συλλογισμούς του.»

I. Bernard Cohen, καθηγητής ιστορίας των φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Harvard


Add: 2018-04-24 09:26:15 - Upd: 2021-12-11 16:29:00