Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-592-1
Πόλις, Αθήνα, 1/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 160 σελ.
Περιγραφή

Όταν ο πατέρας του διάσημου συγγραφέα κόμικς Ζοάν Σφαρ πεθαίνει, ο γιος, που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, πιάνει την πένα και γράφει ένα βιβλίο πολύ προσωπικό, συγκινητικό, δηκτικό και τρυφερό συνάμα. Με γέλια και με δάκρυα.

***

 

Βιβλίο πένθους, που αποδεικνύει ότι ο Σφαρ, μετά τον θάνατο του πατέρα του, διατήρησε ανέπαφα όλα εκείνα που τον χαρακτηρίζουν: την ευφυΐα, την αυθάδεια, το χιούμορ, την ειρωνεία. Η ωριμότητα και η θλίψη τού προσέθεσαν μια πινελιά σοβαρότητας, που του ταιριάζει.

Télérama

 

Υπέροχο βιβλίο. Αφήγηση ανάλαφρη, γλυκιά, χαμογελαστή, που ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, ακολουθείται από σελίδες ανείπωτης θλίψης. Το γέλιο δεν απέχει πολύ από τα δάκρυα. Αυτό το μείγμα αστείου και συγκίνησης προσδίδει στο έργο απίστευτο βάθος, και την αλήθεια του.

Le Figaro

 

Δεν μπορούμε να κλαίμε όπως να ‘ναι, αλλιώς το πένθος δεν λειτουργεί. Ο Σφαρ κλαίει, λοιπόν, χαμογελώντας. Η λογοτεχνία αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Le Monde

 

Το μυστικό του Σφαρ; Το χιούμορ του, που το χειρίζεται με επιδεξιότητα, προσθέτοντας μια δόση τρυφερότητας. Ο Σφαρ υπογράφει ένα από τα πιο συγκινητικά και εύθυμα κείμενά του.

Page

Ένας γιος πενθεί τον πατέρα του. Και διαπιστώνει, κάποτε με τρόμο, πόσο του μοιάζει. Αλλά, με τον τρόπο του ταλαντούχου Σφαρ, αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι καθόλου κοινότοπη. Δάκρυα κυλούν, γέλια ξεφεύγουν, μνήμες ανασύρονται, συρτάρια ανοίγουν. Το οικείο αναμειγνύεται με την πολιτική, η οικουμενικότητα συνδιαλέγεται με την εβραϊκότητα.

Actualité juive

Ο Σφαρ, με λέξεις δυνατές αλλά γλυκές, αφηγείται τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Μυθιστόρημα πολύ προσωπικό και πολύ πετυχημένο.

Elle

 

Ο Σφαρ αφηγείται με ένταση και δηκτικότητα, στον ρυθμό ενός εκπληκτικού σουίνγκ, πώς συγκροτήθηκε ως προσωπικότητα, όταν, σε ηλικία περίπου τριών ετών, έχασε τη μητέρα του. Απώλεια που τον κατέστησε ενδιαφέροντα στα μάτια των άλλων και που, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως τύχη. Όταν ήρθε η σειρά του πατέρα του, το πράγμα φαινόταν πιο εύκολο. Έπειτα από κάποια ηλικία, ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ενός γονιού. Μα τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά. Μπορεί ο πόνος να είναι ανυπόφορος. Επιτρέπει όμως να γραφτούν τόσο ωραίες σελίδες όπως αυτές του Σφαρ, στο «Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;».

Lire

***

Ο Ζοάν Σφαρ γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1971. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς κόμικς, με γνωστότερο έργο του

τη σειρά Le Chat du rabbin, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μυθιστόρημα.

                Το Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου; ήταν στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Prix de Flore και υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο της εφημερίδας

Le Monde.


Add: 2018-01-26 13:17:22 - Upd: 2021-03-17 18:29:42