Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-505-250-8
Άγρα, Αθήνα, 11/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
376 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η τελετουργία στο θέατρο του Θεόδωρου Τερζόπουλου αφηγείται την ιστορία του αθηναϊκού θεάτρου Άττις και του τρόπου με τον οποίο ο ιδρυτής και διευθυντής του Θεόδωρος Τερζόπουλος εισάγει στη σκηνή μια βιοενεργειακή εκδοχή του σώματος.
Περιγραφή
Η τελετουργία στο θέατρο του Θεόδωρου Τερζόπουλου αφηγείται την ιστορία του αθηναϊκού θεάτρου Άττις και του τρόπου με τον οποίο ο ιδρυτής και διευθυντής του Θεόδωρος Τερζόπουλος εισάγει στη σκηνή μια βιοενεργειακή εκδοχή του σώματος, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης και επανεκτίμησης του τί σημαίνει σήμερα όχι μόνο να έχεις σώμα αλλά και να είσαι, ολοκληρωτικά, σώμα. Με αφετηρία την – ιστορική – πρώτη παραγωγή των Βακχών, που συγκλόνισε το κοινό το 1986, ο Τερζόπουλος εφαρμόζει τη μέθοδό του σε έναν μεγάλο αριθμό αρχαιοελληνικών τραγωδιών αλλά και στα πλέον ετερογενή ποιητικά κείμενα, που
όλα τους έχουν να κάνουν με το υπαρξιακό πρόβλημα της διαμονής μας στον προθάλαμο του θανάτου. Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για πάνω από τριάντα χρόνια, ποτέ δεν κουράστηκε να διερευνά και να συζητά τα ιδεολογικά οράματα του ανθρώπου και την ιστορία τους, θέση που τον ανάγκασε να αντιμετωπίσει με αταλάντευτη προσοχή τον τρόπο που επενδύονται οι προσωπικές και συλλογικές πεποιθήσεις στους παλαιότερους και νεότερους μύθους. Εν τέλει, έχουμε να κάνουμε με έναν φιλόσοφο και μεγάλο ανθρωπιστή, ο οποίος εστιάζει στη συνάντηση με τον Άλλο, στον οποίο αναγνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό, σε κάθε γωνιά του κόσμου.
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο FREDDY DECREUS γεννήθηκε το 1949. Απόφοιτος κλασικής φιλολογίας (1967-1971), ξεκίνησε το 1981 να εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια απέκτησε μόνιμη έδρα στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, διδάσκοντας λατινικά, θεωρία της λογοτεχνίας, μυθολογία, συγκριτική λογοτεχνία και ιστορία του θεάτρου ( με κύριο αντικείμενο το τελετουργικό θέατρο ). Συνεργάστηκε επίσης με το Τμήμα Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού για την παιδαγωγική κατάρτιση των κλασικιστών του Πανεπιστημίου της Γάνδης (λατινικά / αρχαία ελληνικά). Παράλληλα, απέκτησε πτυχίο Ανατολικοευρωπαϊκών Γλωσσών και Πολιτιστικών Σπουδών (1969-1970).
Κάποιες από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι οι εξής : Μεταποικιακές προσεγγίσεις του τραγικού (2004), Η δραματοποίηση του κωμικού στο αραβικό θέατρο : Πολιτιστική κληρονομιά, δυτικά πρότυπα, μεταποικιακή υβριδικότητα ( 2005), Τελετουργικό θέατρο (2009), Μυθολογία (2009) και Η υποδοχή των κλασικών (2010). Τις τελευταίες δεκαετίες συμμετείχε στα Θερινά Σχολεία Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ( Επίδαυρος / Λαύριο / Αθήνα) που επιμελείται ο καθηγητής Πλάτων Μαυρομούστακος ( Πανεπιστήμιο Αθηνών ) και στα Συμπόσια Αρχαίου Ελληνικού Δράματος του Κυπριακού Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Δρούσια /Λευκωσία ). Σήμερα το ενδιαφέρον του είναι επικεντρωμένο στη δουλειά της θεατρικής ομάδας Societas Rafaello Sanzio της Ιταλίας καθώς και στο τελετουργικό θέατρο του Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2010, ίδρυσε, με τη σύζυγό του Gina d’Harte, μια σχολή στις Κανάριες Νήσους για τη μελέτη των σωματικών επιδράσεων της ψυχοθεραπείας και ψυχοενεργητικής.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
JOHANNA WEBER, Από την παράσταση
Βάκχες του Ευριπίδη, Ταϊπέι, 2016.
 

Add: 2017-12-27 16:43:08 - Upd: 2023-08-11 10:21:37