Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-616-028-8
Αγγελάκη Εκδόσεις, Αθήνα, 12/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 422 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο «Ένας Κυβερνήτης για την Ελλάδα» είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στον πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Μια προσωπικότητα της οποίας η πολιτική και οι επιλογές προκάλεσαν διθυραμβικά σχόλια, αλλά και  επικρίθηκαν δριμύτατα, τόσο από την αντιπολίτευση της εποχής, όσο και από μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστοριογραφίας.

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα, το έργο, την πολιτική και τις επιλογές του Ιωάννη Καποδίστρια, τον οποίο ο Δημήτριος Βερναρδάκης χαρακτηρίζει «πρόσωπο άγνωστον εις ημάς» και εκατόν ογδόντα έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του έχει τη δυνατότητα να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, να προβληματίζει, αλλά  και να γοητεύει ταυτόχρονα.

Ήταν τελικά ο Καποδίστριας αυτός ο μεγάλος πολιτικός που τίμησε, αλλά και μίσησε η ευρωπαϊκή διπλωματία για τις εξαίρετες δυνατότητές του ή το πρόσωπο που ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» του  Αναστάσιου Πολυζωίδη αποκαλεί απαξιωτικά «τύραννο και δυνάστη» και εξήγειρε εναντίον του την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της επαναστατημένης Ελλάδας;

Σε όλες αυτές τις απορίες το βιβλίο επιχειρεί να δώσει πειστικές απαντήσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις τόσο αυτών που θέλουν μάρτυρα τον Καποδίστρια, όσο και εκείνων που τον κατακρίνουν ως αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τύραννο. Είναι όμως μία πολύχρονη, ενσυνείδητη προσπάθεια που δε στοχεύει στην «αγιοποίησή» του, αλλά να γνωρίσει σε βάθος τον μεγάλο πολιτικό στο αναγνωστικό κοινό και να το βοηθήσει να αξιολογήσει την προσφορά του, αν υπάρχει, στην Ελλάδα στα πρώτα βήματα του ελεύθερου βίου της.


Add: 2017-12-20 13:07:45 - Upd: 2017-12-20 13:07:45