Aurora
Μετάφραση: Μαντά, Μαριάννα
Επιμέλεια κειμένου: Μανούκα, Άννα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-554-9
Πόλις, Αθήνα, 11/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 18.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 416 σελ.
Περιγραφή

Το καλό ή το κακό, η δικαιοσύνη ή η εκδίκηση, ο πόλεμος ή η ειρήνη;

                Από τη Γροιλανδία στο Τελ Αβίβ, περνώντας από την Κοπεγχάγη και το Παρίσι, βρισκόμαστε βυθισμένοι σε μια πραγματικότητα, την ύπαρξη της οποίας υποψιαζόμαστε, αλλά προτιμούμε να αγνοούμε.

«Aurora» είναι η ονομασία ενός ομίλου που προσπαθεί να ελέγξει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής. Ο ιδρυτής της, ένας πρώην ναζί με μεγάλες ικανότητες, δρα υπό την προστασία των αμερικανικών γερακιών και κάποιων υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ. Μόνο που, όταν μπερδεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα, οι οικονομικές ορέξεις και οι ιδεολογικές εμμονές, η ιστορία οδεύει προς το λυκόφως. Θα σπιλωθεί με μίσος και αίμα.

                Ποιος θα μπορέσει να δώσει τη λύση; Μια ομάδα παλαίμαχων πρακτόρων της Μοσάντ αναλαμβάνει δράση υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου τολμηρού και πολυτάλαντου – με μόνη του αδυναμία την τάση να υποκύπτει ενίοτε στη μελαγχολία. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν μέχρις ότου κάνει την εμφάνισή της η προδοσία. Και, τότε, εκείνοι που νόμιζαν πως είναι οι θηρευτές μετατρέπονται, αναπάντεχα, σε θηράματα.

                Μια συναρπαστική κατασκοπευτική ίντριγκα που εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό, ενώ παράλληλα μας ρίχνει στα βαθιά νερά της ανελέητης γεωπολιτικής σύγκρουσης γύρω από τον έλεγχο του παγκόσμιου ενεργειακού πλούτου.

***

Θρίλερ πολύπλοκο και φιλόδοξο, όπου συναντάμε πρώην πράκτορες της Μοσάντ, αποκατεστημένους ναζί και αμερικανικά γεράκια, και το οποίο προσπαθεί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα: Υπάρχουν δίκαιοι πόλεμοι; Πρέπει να προσευχόμαστε ή να παίρνουμε τα όπλα; Και, κυρίως, ποιον κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας;

Libération

Απαιτητικό αλλά προσιτό, με δάνεια από τη λαϊκή κουλτούρα αλλά και με αναφορές στην Ιστορία, το Aurora κερδίζει το στοίχημα της αναγνωστικής απόλαυσης μα και της εμβάθυνσης σε καίρια ζητήματα, όπως είναι η κληρονομιά και η μνήμη του παρελθόντος, η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μιας χώρας, η ισχύς ορισμένων οικονομικών δυνάμεων απέναντι στη δημοκρατική πολιτική εξουσία.

LeJournaldudimanche

Γραφή ρέουσα, πλοκή εξαιρετικά δομημένη, σασπένς που κόβει την ανάσα. Έχουμε την εντύπωση ότι η ιστορία που διαβάζουμε είναι όντως αληθινή... Και γι` αυτό ο φόβος μας διπλασιάζεται!

Actualité Juive

Ο Βενσάν Πεγιόν επέλεξε τους κώδικες του αστυνομικού μυθιστορήματος για να προσεγγίσει, μέσω των κεντρικών θεμάτων του είδους (την αθωότητα, την προδοσία, τη δικαιοσύνη, τη μεταμέλεια), το ζήτημα, πολύ οικείο σ’ έναν απόγονο ραβίνου, του tikkun, αυτής της διόρθωσης του κόσμου την οποία επικαλείται η μυστική εβραϊκή παράδοση.

LeMonde

***

Ο Vincent Peillon γεννήθηκε το 1960 στην πόλη Suresnes της Γαλλίας. Agrégé και διδάκτωρ της φιλοσοφίας, δίδαξε στη μέση εκπαίδευση, διετέλεσε διευθυντής ερευνών στο CNRS και είναι σήμερα καθηγητής-εταίρος της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Νεσατέλ, στην Ελβετία. Ηγετικό στέλεχος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διετέλεσε βουλευτής και υπουργός Παιδείας, ενώ σήμερα είναι ευρωβουλευτής. Έχει δημοσιεύσει, εκτός από τοAurora, ένα ακόμα νουάρ μυθιστόρημα, με τίτλο Unchinois à Paris.

                Άλλα βιβλία του:

  • La Tradition de l`esprit: itinéraire de Maurice Merleau-Ponty
  • Pour un nouveau Parti socialiste: motion portée au vote des militants du PS au congrès de Dijon, 16-17-18 mai 2003 (με τον Arnaud Montebourg)
  • L`Épaisseur du cogito. Trois études sur la philosophie de Maurice Merleau-Ponty
  • La Révolution française n’est pas terminée
  • Une religion pour la République: la foi laïque de Ferdinand Buisson
  • Refondons l`école

Add: 2017-11-24 13:31:22 - Upd: 2023-03-24 15:37:06