Καθρεφτίσματα
Από τη Γερμανία και την Ε.Σ.Σ.Δ του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-83105-4-4
Εκδόσεις Ραδάμανθυς, Χανιά Κρήτης, 10/2017
1η έκδ. || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
14 x 21 εκ., 200 γρ., 115 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το μέλλον μοιάζει να κοιτά πίσω, μέσα από έναν αντεστραμμένο καθρέφτη. Ένα σύντομο οδοιπορικό στο παρελθόν και μία διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων. Η αντεπανάσταση στο όνομα της επανάστασης. Ο φασισμός στο όνομα του (εθνικο)σοσιαλισμού. Οι ηγέτες χωρίς το λιβάνι. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Περιγραφή
Από την εθνικιστική έξαρση του μεσοπόλεμου, στην αναβίωση του φασισμού και στη σύγχρονη εθνικιστική υστερία 

Πολύτιμοι βοηθοί μας σε αυτό το ταξίδι είναι: ο «Ιούλιος Καίσαρας» του Σαίξπηρ, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μενέλαος Λουντέμης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Λέων Τρότσκι, η Χάνα Άρεντ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, και άλλοι! 

«Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξέρουμε, γιατί αυτό που συνέβη μπορεί να ξανασυμβεί. Οι συνειδήσεις μας μπορεί να δελεασθούν και να εξαπατηθούν και οι δικές μας. […] Πρέπει, λοιπόν, να δυσπιστούμε απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν με μέσα διαφορετικά από τη Λογική, δηλαδή στους χαρισματικούς ηγέτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν εμπιστευτούμε σε άλλους την κρίση και τη βούλησή μας. […] Είναι καλύτερα να απαρνηθούμε τις αλήθειες των προφητών, ακόμα και αν μας ενθουσιάζουν με την απλότητα και τη λάμψη τους, ακόμα κι αν μας φαίνονται βολικές γιατί δεν έχουν κανένα κόστος. Είναι καλύτερα να ικανοποιούμαστε με τις πιο μετριόφρονες και λιγότερο ενθουσιαστικές αλήθειες, αυτές που κατακτούμε με κόπο, σιγά-σιγά, χωρίς παρεκκλίσεις, με τη μελέτη, το διάλογο και τη σκέψη και τις οποίες μπορούμε να επαληθεύσουμε και να εξηγήσουμε».  Πρίμο Λέβι



Add: 2017-10-11 06:16:12 - Upd: 2024-01-23 10:02:21