Θεσσαλονίκη. 100 μικρές ιστορίες
Εξώφυλλο/εικαστικό: Γεωργίου, Θανάσης
Επιμέλεια κειμένου: Κάντζα, Νατάσα || Κοσμά, Ελένη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5141-35-6
Ιανός, Θεσσαλονίκη, 9/2017
3η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 17.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 630 γρ., 136 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Μέσα από αυτές τις εκατό μικρές ιστορίες του Γιάννη Καραμήτσιου -με μεγάλο βάθος- ο αναγνώστης θα γνωρίσει καλύτερα μερικά από τα γεγονότα, τις προσωπικότητες, τα μνημεία και τις τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης.
Περιγραφή

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Καραμήτσιου, με τίτλο «Θεσσαλονίκη. 100 Μικρές Ιστορίες». Μέσα από αυτές τις εκατό μικρές ιστορίες -με μεγάλο βάθος- ο αναγνώστης θα γνωρίσει καλύτερα μερικά από τα γεγονότα, τις προσωπικότητες, τα μνημεία και τις τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης. Τον Ποζέλι, τους ντονμέδες και τον Χαρίλαο. Τους Ζηλωτές, την εβραϊκή κουζίνα και τα άγρια άλογα του Αξιού, το μυστηριώδες νεκροταφείο της Χαλκηδόνας,  το βυζαντινό λουτρό της Άνω Πόλης και πολλά άλλα.

Περιγραφή βιβλίου

Οι εκατό αφηγήσεις του Γιάννη Καραμήτσιου για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης υποδέχονται δύο αγαπημένους επισκέπτες. 

Ο ένας είναι φιλοξενούμενος. Η διαμονή του στην πόλη –σύντομη ή διαρκείας, συχνή ή σπανιότερη, για δουλειά ή ξεκούραση– γίνεται αφορμή μιας νέας σχέσης: φιλικής αλλά και κριτικής, αγαπητικής αλλά και περιπαικτικής, γήινης και τωρινής, πλην όμως με κατανόηση για το παρελθόν του νέου συντρόφου. Βάρη, μεγαλεία, διαψεύσεις και όνειρα – όλα απαραίτητα για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον μετά την πρώτη συγκίνηση. 

Ο δεύτερος αποφασίζει να δει αλλιώς την ίδια του την πόλη. Να την επισκεφτεί όσο τη ζει. Να προσέξει τις πινακίδες των δρόμων όπου περπατά. Να αφαιρέσει από το μύθο παλιές ιστορίες ή να σκεφτεί πώς γίνεται μύθος η ιστορία που μόλις έζησε. Να ξεκλέψει χρόνο για τα μουσεία του, τα φεστιβάλ του, τους τόπους της παιδικής του εκδρομής και της σύγχρονης απόδρασης.

Το κέρδος είναι ότι και οι δύο επισκέπτες, μετά την απόλαυση της ανάγνωσης και της περιήγησης, θα συστήσουν το δικό τους οδηγό στον επόμενο συνταξιδιώτη, στο διπλανό συγκάτοικο. Άλλωστε, κάπως έτσι φτιάχτηκε και το βιβλίο του Γιάννη. Σε μεγάλο βαθμό αφορμή στάθηκαν οι ερεθιστικές αναρτήσεις στις καινούργιες μας παρέες των κοινωνικών δικτύων και η χαρά που δίνουν νέες ψηφιακές φιλίες που χτίζονται με το μοίρασμα εικόνων και πληροφοριών.          


Add: 2017-09-21 14:55:03 - Upd: 2023-09-25 08:30:13