Λιγοστεύουν οι λέξεις
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-591-092-1
Μελάνι, Αθήνα, 9/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 86 σελ.
Περιγραφή

ΚΟΧΥΛΙΑ

Αν ερωτεύτηκες σε ρέμα

χείμαρρος

Αν έθαλλες σ’ αγκάθια

θηλιά

Στης λίμνης τη γαλήνη αν βυθίστηκες

θλίψη

Αν σ’ αναχώματα περπάτησες

προσφυγιά

Αν χύθηκες σε θάλασσα

Αναχώρηση

 

Κοχύλια εξορίσουν

κοιτάσματα φωτός

σ’ υποθαλάσσια ρεύματα

 

Αρκούν οι λέξεις να εκφράσουν την οδύνη του ψυχισμού και της ανθρώπινης μοίρας, της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, της ανατροπής και της ασυνέχειας;

Αντέχουν οι λέξεις αλλά και ο λόγος  ή λιώνουν χάπι πικρό και σιγούν μπρος στη βαρβαρότητα που κατακλύζει και απειλεί τον κόσμο μας;

Μπορούμε να επανακτήσουμε το αρχαίο νόημα των λέξεων να κατά-βυθίσουμε το βλέμμα μέσα μας και γύρω μας,  απαντώντας στην πρό-κληση για συμφιλίωση και αγάπη  προκειμένου να επανακτήσουμε την ομορφιά και τη χαρά της ζωής.

Την ιδιαίτερη ποιητική σύνθεση του βιβλίου συναποτελούν οι συλλο-γές Λιγοστεύουν οι λέξεις και Γίνομαι γιαλός. Η ποιήτρια χαμηλόφωνα αλλά και με βαθιά φωνή αφουγκράζεται τους ψιθύρους των δέντρων, των γκρεμισμένων σπιτιών, του ανθρώπου, της γης, θυμάται, εκφράζει βιωματικά και κοινωνεί την αγωνία και την οδύνη αλλά και την ελπίδα μέσα από τη συμφιλίωση και την αγάπη.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Καϊτατζή Χουλιούμη Δέσποινα κλινικός ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια, (MSc) της Σχολής Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου  Ουψάλα Σουηδίας, όπου έζησε και εργάστηκε στην Ανοιχτή Μονάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ουψάλα, είναι μέλος της Εταιρίας η Συντροφιά της Karin Boye ( Karin Boye Sällskapet) και  μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ). Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν  σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και περιέχονται σε ποιητικές ανθολογίες, όπως και μεταφράσεις της από τα σουηδικά. Είναι τακτική συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού http://www.intellectum.org όπου δημοσιεύονται μεταφρά-σεις της. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα βουλγαρικά, ιταλικά και αγγλικά.

Το Λιγοστεύουν οι λέξεις είναι το τέταρτο ποιητικό της βιβλίο.


Add: 2017-09-13 07:17:17 - Upd: 2023-12-18 15:11:01