Άπαντα τα ευρισκόμενα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-214-2
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 7/2017
2η έκδ. || Με σχόλια || Δίγλωσση || Αναθεωρημένη
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 266 σελ.
Περιγραφή

Ο προσωκρατικός ποιητής-φιλόσοφος Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος (5ος αιώνας π.Χ.) είναι ο στοχαστής που ανέλαβε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον πλουραλισμό του Ηρακλείτου και στον ενισμό του Παρμενίδη. Συγκέντρωσε, επίσης, τις νοητικές του δυνάμεις γύρω από ένα θέμα που όλο και περισσότερο –χάρη στην επίδραση της Πυθαγόρειας Σχολής– έμπαινε τότε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: πρόκειται για το πρόβλημα της ζωής. Ο Εμπεδοκλής κατέληξε στην πεποίθηση ότι η ανθρώπινη ζωή –αλλά και κάθε άλλη– διέπεται από δύο κυρίαρχες ορμές: την ενωτική δύναμη της Φιλίας και τη διασπαστική δύναμη της Διαμάχης, που χαρακτηρίζονται από μια αδιάκοπη εναλλαγή ανάμεσα στο ένα και στα πολλά. Αυτό το εκρηκτικό εμπεδόκλειο δίδαγμα, όπου εκρήγνυνται τόσο ο ενισμός όσο και ο πλουραλισμός, είναι ίσως ό,τι πιο κορυφαίο έχει να μας προσφέρει η προσωκρατική διανόηση.

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει όλα τα αποσπάσματα που διασώθηκαν από τα δύο ποιητικά έργα του Εμπεδοκλή (Περί φύσεως και Καθαρμοί), όπως ταξινομήθηκαν από τους φιλολόγους Diels – Kranz. Εκτίθενται, επίσης, τα αποσπάσματα που αποκρυπτογραφήθηκαν και εκδόθηκαν πρόσφατα με την επωνυμία Ο πάπυρος του Στρασβούργου. Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με νεοελληνική μετάφραση, εκτενή φιλολογικά και φιλοσοφικά σχόλια, επιλογή αρχαίων μαρτυριών και concordance.


Πρόλογος 
Εισαγωγή 
ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ
Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια 
Περί φύσεως 
Καθαρμοί
Ο πάπυρος του Στρασβούργου
Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια
Αντιστοιχίες στην αρίθμηση των αποσπασμάτων
Πίνακας των λέξεων που συναντώνται μονο στον Εμπεδοκλή
Πίνακας αρχαίων μαρτυριών 
Λατινο-ελληνικοί τίτλοι αρχαίων συγγραμάτων
Βιβλιογραφία 

  • Η Εμπεδόκλεια ενεργοποίηση, γράφει ο Γιάννης Λειβαδάς Άπαντα τα ευρισκόμενα, Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός 

http://www.literature.gr/i-ebedoklia-energopiisi-grafi-o-giannis-livadas-apanta-ta-evriskomena-ebedoklis-o-akragantinos/

  • Εισαγωγή του βιβλίου "Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος: Άπαντα τα ευρισκόμενα" στη βιβλιογραφική ιστοσελίδα του ΓιάννηΤζαβάρα:

http://www.philosophicalbibliography.com/index.php/2013-12-09-12-32-55/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-2017


Add: 2017-08-11 10:34:48 - Upd: 2023-07-19 12:03:31