Για το καταραμένο απόθεμα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9489-54-6
Futura, Αθήνα, 1/2016
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 48 σελ.
Περιγραφή

Στο όνομα της ισχυρότερης ιδεολογίας της μοντέρνας εποχής, εκείνης της «ανάπτυξης», φερόμενη ως εγγυητής ισότητας και δικαιοσύνης, οι σύγχρονες οικονομίες μας αγωνιούν να παράγουν πλούτο και επιθυμία, πανίσχυρες, «μαγικές» μηχανές παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, υποσχόμενες καταμερισμό του πλούτου, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και ευ ζην. Λαμπερός όσο και τραγικός ήρωας αυτής της ιστορίας, ο νεοφιλελεύθερος homo oeconomicus, από συνεργός και συμμέτοχος σε μια διαδικασία διακίνησης και ανταλλαγής, έστω με διαφορετικής φύσεως διακυβεύματα, έχει μεταμορφωθεί ο ίδιος σε επιδέξια και άκρως εξειδικευμένη παραγωγική μηχανή, σε «ανθρώπινο κεφάλαιο». Ο σύγχρονος οικονομικός άνθρωπος είναι παραγωγός και καταναλωτής της ίδιας του της ικανοποίησης, επιχειρηματίας του ίδιου του τού εαυτού, όπως τόσο εύστοχα παρατήρησε πρώτος ο Φουκώ, αρχαιολογώντας τη γέννηση της βιοπολιτικής. Εάν μια τέτοια νέα συνθήκη μπορεί να φαντάζει χειραφετητική, αναμφισβήτητη συνέπειά της είναι μια νέας μορφής angst: ζούμε σήμερα στα όρια μιας υπαρξιακής αγωνίας απέναντι στην πιθανότητα απώλειας τόσο της ικανότητάς μας να παράγουμε, όσο και της δυνατότητας της οικονομίας μας να παράγει αφθονία, πλεόνασμα, το περίφημο καταραμένο απόθεμα για το οποίο μιλάει στο ομότιτλο βιβλίο του ο Ζωρζ Μπατάιγ. Αυτή η αγωνία, αυτός ο φόβος και η αγωνιώδης αναζήτηση λύσης, είναι από μόνες τους συνθήκες ανελευθερίας, συγχέοντας το ίδιο το αίτημα της ελευθερίας με υποχρεώσεις που σχετίζονται με οτιδήποτε άλλο παρά με την αναζήτηση της ελευθερίας. Στη σχιζοειδή και παράδοξη πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ σήμερα, ο homo oeconomicus, του οποίου ο πολιτισμός και η ίδια η ύπαρξη είχε και έχει ως κινητήρια δύναμη την ανάλωση του καταραμένου του αποθέματος, έχει φτάσει να αρνείται τόσο να θυσιάσει αυτό το απόθεμα στον βωμό μιας ανάπτυξης η οποία τον αποκλείει, όσο και να το σπαταλήσει. Το καταραμένο απόθεμα μιας κοινωνίας που αγωνιά κείτεται στα σπλάχνα της θαμμένο και αθέατο σαν εξαίσιο πτώμα. Πτώμα ανάμεσα σε πτώματα. 

– Βανέσσα Θεοδωροπούλου

Η έκδοση έγινε με αφορμή την ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαλάτση Καταραμένο απόθεμα σε επιμέλεια Βανέσσας Θεοδωροπούλου, από τις 30-9 ως τις 18-10-2015 στη στοά της οδού Πραξιτέλους 33, στην Αθήνα.

Κείμενα: Νίκος Δασκαλοθανάσης, Βανέσσα Θεοδωροπούλου, Κατερίνα Νασιώκα, Χρήστος Μουντούρης, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Δημήτρης Χαλάτσης.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2017-07-04 12:52:35 - Upd: 2017-07-04 12:52:35