Τα γεγονότα
Η αυτοβιογραφία ενός μυθιστοριογράφου
Μετάφραση: Σχινά, Κατερίνα
Επιμέλεια κειμένου: Κοσμά, Έλενα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-557-0
Πόλις, Αθήνα, 4/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 280 σελ.
Περιγραφή

Τα γεγονότα είναι η αντισυμβατική αυτοβιογραφία ενός συγγραφέα που αναδιαμόρφωσε την ιδέα της μυθοπλασίας –ένα έργο συναρπαστικής ανυποκρισίας και επινοητικότητας,  που αποκαλύπτει, με ιδιαίτερα διδακτικό τρόπο, την αλληλεπίδραση ζωής και τέχνης.

Ο Φίλιπ Ροθ αφηγείται πέντε επεισόδια από τη ζωή του: τα ασφαλή παιδικά του χρόνια στην Αμερική της δεκαετίας του ’30 και του ’40∙ τη μύησή του στην αμερικανική ζωή, σε ένα συμβατικό πανεπιστήμιο της δεκαετίας του ’50∙ τον παθιασμένο και καταστροφικό δεσμό του, όταν πια είναι ένας φιλόδοξος νέος, με το πιο οργισμένο πρόσωπο που γνώρισε ποτέ (το «κορίτσι των ονείρων μου» την αποκαλεί ο Ροθ)∙ τη σύγκρουσή του, ως νεοσσού της συγγραφής, με το εβραϊκό κατεστημένο που έχει σκανδαλιστεί με το Αντίο Κολόμπους∙ και την ανακάλυψη, μέσα στις υπερβολές της δεκαετίας του ’60, του πλούσιου, ανεξόρυκτου κοιτάσματος του ταλέντου του, που τον οδήγησε να γράψει το Σύνδρομο Πόρτνοϊ.

                Το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια έκπληξη, που φέρει την απολύτως αναγνωρίσιμη σφραγίδα του Ροθ: με την επίμονη επίθεση του μυθιστοριογράφου στον αυτοβιογραφούμενο εαυτό του, με την έντονη αμφισβήτηση της επάρκειάς του ως αυθιστορούμενου συγγραφέα.

***

Το 1997 ο Φίλιπ Ροθ κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για το Αμερικανικό ειδύλλιο. Το 1998 τιμήθηκε με το Εθνικό Παράσημο των Τεχνών, και το 2002 με την υψηλότερη διάκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών: το Χρυσό Μετάλλιο Μυθοπλασίας, που πριν απ’ αυτόν είχαν κερδίσει, μεταξύ άλλων, ο Τζον Ντος Πάσος, ο Ουίλιαμ Φώκνερ και ο Σωλ Μπέλοου. Έχει κερδίσει δύο φορές το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Εθνικό Βραβείο των Αμερικανών Κριτικών Λογοτεχνίας. Έχει επίσης κερδίσει το Βραβείο Pen/Faulkner τρεις φορές.

Το 2005 η Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής  κέρδισε το βραβείο της Εταιρείας Αμερικανών Ιστορικών ως το «καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του 2003-2004 με αμερικανικό θέμα».

O Ροθ έxει λάβει δύο από τα πιο έγκυρα βραβεία PEN: το 2006 το βραβείο PEN/ Nabokov «για το σύνολο του έργου του… το οποίο διακρίνεται σταθερά για την πρωτοτυπία του συγγραφέα και την υποδειγματική του δεξιοτεχνία» και το 2007 το βραβείο PEN/Saul Bellow for Achievement in American Fiction, που απονέμεται σε συγγραφείς τους οποίους «το μέγεθος των επιτευγμάτων τους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους… τοποθετεί στις υψηλότερες τάξεις της αμερικανικής λογοτεχνίας».

Ο Ροθ είναι μέσα στους τρεις εν ζωή Αμερικανούς συγγραφείς που τα  Άπαντά  τους εκδίδονται σε πλήρη και οριστική έκδοση από τη Library of America.

To 2011 o Φίλιπ Ροθ τιμήθηκε με το  Man Booker International Prize. Το 2012 έλαβε το Βραβείο του Πριγκιπάτου των Αστουριών, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Ισπανίας, και το 2013 την εξίσου σημαντική γαλλική διάκριση του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής.

Από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του Φίλιπ Ροθ:

❖   Αντίο Κολόμπους

❖   Το σύνδρομο Πόρτνοϊ

❖   Ζούκερμαν δεσμώτης

❖   Ο καθηγητής του πόθου

❖   Η αντιζωή

❖   Επιχείρηση Σάυλωκ

❖   Αμερικανικό ειδύλλιο

❖   Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή

❖   Το ανθρώπινο στίγμα

❖   Το ζώο που ξεψυχά

❖   Καθένας

❖   Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής

❖   Φεύγει το φάντασμα

❖   Αγανάκτηση

❖   H ταπείνωση

❖   Nέμεσις

❖   Πατρική κληρονομιά

❖   Το θέατρο του Σάμπαθ

❖   Διαβάζοντας τον εαυτό μου και άλλους

❖   Τότε που ήταν καλό κορίτσι



Add: 2017-04-24 08:01:46 - Upd: 2021-03-17 18:29:39