Στο θάλαμο του μεταφραστή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-043-2
Μανδραγόρας, Αθήνα, 12/2016
263η έκδ. || Νέα || Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 56 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Πρώτη ποιητική συλλογή του Σάββα Καράμπελα χωρισμένη σε τρεις ενότητες: «Απομεινάρια μια πρώτης λείας» με ποιήματα γραμμένα την περίοδο 1997-2000, «Σπαράγματα μιας μυθιστορίας» όπου περιλαμβάνονται ποιήματα της τελευταίας δεκαπενταετίας, και το «Επίμετρο» με πολύ πρόσφατη δουλειά.
Περιγραφή

Τηλεγραφικό

Έκανε κάποιες

επιστημονικές ανακαλύψεις.

Αποκάλυψε

το κουτί του θησαυρού.

στο βυθό του παραδείσου

βρίσκεται…

Πρώτη ποιητική συλλογή του Σάββα Καράμπελα χωρισμένη σε τρεις ενότητες: «Απομεινάρια μια πρώτης λείας» με ποιήματα γραμμένα την περίοδο 1997-2000, «Σπαράγματα μιας μυθιστορίας» όπου περιλαμβάνονται ποιήματα της τελευταίας δεκαπενταετίας, και το «Επίμετρο» με πολύ πρόσφατη δουλειά. Μέσα από καλοζυγισμένα φορτισμένες λέξεις: (Κάνε τη λέξη όπλο// και απασφάλισε) διευθετεί τον προσωπικό του θάλαμο καταφέρνοντας με επιτυχία να «μεταφράσει» προς τα έξω τον δικό του κόσμο.

Οι ρίζες, το γενεαλογικό δέντρο (Το σπίτι αποκοιμήθηκε// Οι γονείς βολεύτηκαν στα ράφια/ με τις ασημένιες κορνίζες/ και τις μικρές πορσελάνες), η οικογένεια (Τα παιδιά είναι λίμνες/ καθρεφτίζουν τα γύρω βουνά […] Οι γονείς είναι σχεδίες/ με ρυτιδιασμένα ξύλα/ και φθαρμένα οικόσημα/ που αγκυροβολούν/ μέσα στις λίμνες), τα παραμύθια, όπου ανακαλύπτονται ξεχασμένοι θησαυροί, είναι μερικά από τα θέματά του που οικοδομούνται με ποιητική ενάργεια μέσα από την σαφήνεια των εικόνων και το βάρος των συναισθημάτων. Ο Σάββας Καράμπελας συνθέτει την αρμονική πορεία του ανθρώπου που βασισμένος στην κληρονομιά του χθες διεκδικεί όχι μόνο να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά αλλά και να στήσει το ονειρεμένο δικό του αύριο δίχως τα παραμορφωμένα είδωλα  ακόμα και στους καθρέφτες ενός λούνα παρκ. …Όλα μυρίζουν ακόμη δροσιά καταλήγει με ’ναν λιτό σύγχρονο ρομαντισμό στο ποίημά του «Τέσσερις εποχές». Να σημειώσουμε τέλος νύξεις γλωσσοκεντρικών στίχων και οπτικής ποίησης σε κάποιες σελίδες της συλλογής.   

Ο Σάββας Καράμπελας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Κατάγεται από την Αρκαδία και τη Μαγνησία. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα της διατριβής του για το λογοτεχνικό περιοδικό Τα Νέα Γράμματα, εκφραστικό όργανο της γενιάς του ’30. Ανακοινώσεις, μελέτες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και φιλολογικά περιοδικά (Νέα Εστία, Μανδραγόρας, Πόρφυρας, Θέματα Λογοτεχνίας, Νέα Εποχή Κύπρου κ.α.). Aπό το 2008 εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. 


Add: 2017-03-27 08:48:00 - Upd: 2021-04-01 16:50:09