Υπό το φως του Κ.Π.Κ., Hotel Καβάφης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-6835-2
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 6/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 4.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
216 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η βραχεία λίστα των 15 διακριθέντων διηγηµάτων στον διαγωνισµό Hotel Καβάφης.
Περιγραφή

«Η αρχιτεκτονική του καβαφικού σύµπαντος χτίστηκε από έξω προς τα µέσα. Tο αστικό τοπίο του Αλεξανδρινού και η περιπλάνηση του ποιητικού υποκειµένου στη γενέθλια πόλη, o διχασµός ανάµεσα στον χρόνο της εργασίας και στον χρόνο του εαυτού, οι δεσπόζουσες εµµονές του -ιστορία, µνήµη, ερωτισµός, ειρωνεία- και η λανθάνουσα ροπή του στο έκνοµο, o κλονισµός της εθνοκεντρικής ιδεολογίας µέσα από το ευρυγώνιο βλέµµα της διεσπαρµένης γραφής είναι κάποιοι από τους άξονες που θα είχε ενδιαφέρον να συµπεριλάβουν οι διαγωνιζόµενοι διηγηµατογράφοι στο µυθοπλαστικό πλαίσιό τους».
Αυτά γράφαµε το 2013, µε αφορµή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863-1933) και την ανάδειξη του 2013 ως έτους Καβάφη. Αυτές τις διαθέσεις και τους τρόπους αναζήτησε και αξιολόγησε η κριτική επιτροπή (Μαρία Στασινοπούλου, Μισέλ Φάις, Άννα Πατάκη, αλλά και η Μαρία Ιωάννου, νικήτρια του Hotel Χάος, και η Κατερίνα Κοντοπούλου, νικήτρια του Hotel Παπαδιαµάντης), η οποία έκρινε, διέκρινε και κατέληξε από τα 157 διηγήµατα που έφτασαν στη θυρίδα του Hotel Κ.Π. Καβάφης στα δέκα µε τον υψηλότερο δείκτη προτίµησης, που απαρτίζουν τον παρόντα τόµο, µε το διήγηµα της νικήτριας Ανδρονίκης Μακρυγιαννάκη «Μέρες του 1906» ν’ ανοίγει αυτή την άτυπη συλ-λογή διηγηµάτων που οργάνωσε και προλόγισε η φιλόλογος, καβαφολόγος, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Μαρία Στασινοπούλου.

Η βραχεία λίστα των 15 διακριθέντων διηγηµάτων στον διαγωνισµό Hotel Καβάφης: Μαριάννα Ευαγγέλου «Παράταιρα κάτοπτρα», Χριστόφορος Ευθυµίου «Καφέδες µε άρωµα νεράντζι», Νίκος Ιατρού «Η Αλεξάνδρεια δεν τον περίµενε», Ελένη Κουράντη «Το κουπέ», Μαρίζα Κεραµιδά «Μέρες του 1908, 105 χρόνια αργότερα», Ελένη Παπαργυρίου «Μέρες του 1906», Μαρίζ Μαρκοπούλου «Την Αλεξάνδρεια µην την αποχαιρετάς», Αργυρώ Μπίστη «Συνέλευσις ιδιοκτητών», Μυρτώ Μπούτση «Οι ξένοι», Παναγιώτης Πούτος «Ένα υπηρεσιακό ζήτηµα», Κωνσταντίνος Σίµος «Μπρούντζινο επίγραµµα», Θωµάς Συµεωνίδης «1965», Αντιγόνη Σδρόλια «Στίχοι delivery», Κωνσταντίνα Σωτηρίου «I’ve been missing you», Δήµητρα Φωτοπούλου «Πέντε δρόµους παρακάτω».

Αναζητώντας άσεµνες ιστορίες το «Hotel-Ένοικοι Γραφής» 2014 απευθύνεται σε πρωτοεµφανιζόµενους συγγραφείς, που θα προκαλέσουν τη γραφή τους µε αφροδισιακές παραστάσεις και θα σχεδιάσουν σύγχρονα διήγηµατα ακραίου ερωτισµού.
Φωτεινές ή σκοτεινές, ευτράπελες ή απεγνωσµένες µυθοπλασίες, µε άξονα την σεξουαλική επιθυµία, µνήµη ή απουσία.
Η ερωτογραφία είναι µακρά και η παλινωδία της ανάµεσα στο ιερό και στο ασεβές, στο σοβαρό και στην παρωδία διαρκής και ανεξάντλητη.
Από τα καλυµµένα πορνογραφικά εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης, την αριστοφανική βωµολοχία ή την Αrs Amatoria του Οράτιου έως το Δεκαήµερο του Βοκκάκκιου, τις Αναµνήσεις του Καζανόβα και το ερµητικό σεξουαλικό σύµπαν των Σαντ και Μαζόχ.
Ας µην ξεχνάµε όµως και τους µετρ της «ασθένειας της σάρκας», Ντοστογέφσκι, Σοπενάουερ, Μπύχνερ, Τζόυς, Μούζιλ, Ζενέ, Μισίµα, Μπατάιγ, Μπάρροουζ, Εµπειρίκο κ.ά., που εµπλούτισαν την ερωτική παραφορά µε ψυχολογικό και κοινωνικό βάθος αλλά και γλωσσική και στοχαστική αναζήτηση.
Στην ένατη κατά σειρά ανάθεση του πανελλήνιου θεµατικού διαγωνισµού, τα κείµενα θα διαβάσουν, θα κρίνουν και θα διακρίνουν ο φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης, η εκδότρια Άννα Πατάκη, ο υπεύθυνος του διαγωνισµού, συγγραφέας Μισέλ Φάις, η Ανδρονίκη Μακρυγιαννάκη (νικήτρια του Hotel Κ.Π. Καβάφης) και η Μαρία Ιωάννου (νικήτρια του Hotel Χάος).


Add: 2017-02-20 12:17:39 - Upd: 2023-10-13 16:46:32