Νοηματική Γλώσσα - Ελένη Καβαζίδου
Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82572-2-1
Εκδόσεις Ραδάμανθυς, Χανιά Κρήτης, 8/2016
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
14 x 21 εκ., 250 γρ., 188 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η Ελένη Καβαζίδου θέτει κρίσιμα ερωτήματα και δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις βασισμένη στις πιο αξιόπιστες ακαδημαϊκές πηγές της τελευταίας εικοσαετίας. Ταυτόχρονα αναδεικνύει σημεία κλειδιά για τις μελλοντικές έρευνες.
Περιγραφή

Η Ελένη Καβαζίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Φυσική Αγωγή και Διδακτορικό στο γνωστικό αντικείμενο της Χοροκινησιοθεραπείας και της Διατροφικής Συμπεριφοράς. Έχει αποκτήσει επάρκεια στη Νοηματική Γλώσσα κι έχει παρουσιάσει έρευνες με στόχο την αξιοποίηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στις καλές τέχνες στο 1ο & 2ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο «Ὁ Ρόλος της Δια Βίου Μάθησης και της Διάδοσης της Νοηματικής Γλώσσας στην Ποιότητα Ζωής Κωφού και Βαρήκοου Πληθυσμού», ενώ το 2015 δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εκπαίδευσης Κωφών (Αθήνα).

Τον Οκτώβριο του 2015 ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια της TEDxChania, για να τεκμηριώσει στρατηγικούς τρόπους αξιοποίησης της νοηματικής γλώσσας ως βασικό εργαλείο για εξέλιξη της τέχνης της αλλά και των άλλων τεχνών γενικότερα. Το 2016 ξεκίνησε να συνεργάζεται με μία ομάδα εκπαιδευτικών, χορευτών και ηθοποιών, τους Παραδοξογράφους για πειραματισμό σε νέα πεδία γνώσης με βασικό κίνητρο τη χορογραφική καινοτομία.

Το 2003 παρακολούθησε επιμορφωτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό των Κωφών στη Σουηδία. Υπήρξε στέλεχος της συντονιστικής επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Νεολαίας Κωφών και Ακουόντων, με συμμετοχή 10 Ευρωπαϊκών Χωρών (Folklore meets Progressive) και του Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Νεολαίας Κωφών και Ακουόντων, με συμμετοχή 12 χωρών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική (Tasty Art Pollution), με διαχειριστές την «Εσαεί εν Ροή» και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Από το 2005 έως σήμερα, ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Τμήματος Θεάτρου και Χορού της «Εσαεί εν Ροή», συμμετέχει στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και Φεστιβάλ με Κωφούς και Ακούοντες Καλλιτέχνες, όπως τις Βραδιές Νέων Καλλιτεχνών και το Φεστιβάλ Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει, ενώ έχει χορογραφήσει παραστάσεις με στοιχεία νοηματικής γλώσσας, με το Τμήμα Χορού και Θεάτρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας-Θράκης, το Θέατρο Σιγής της Περιφέρειας Κεντρικής. Μακεδονίας και το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη.

Μετεκπαιδεύτηκε στην αξιοποίηση διάφορων τεχνικών θεραπευτικής γυμναστικής, φυσικής άσκησης και εναλλακτικής θεραπείας (Power Yoga, Pilates, Tai Chi, Shiatsu), συστημάτων χορού και εφαρμογών θεατρικού παιχνιδιού και εναλλακτικού θεάτρου. Έχει δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές της εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, συναφή με τα γνωστικά της αντικείμενα και διεθνείς δημοσιεύσεις με καινοτόμες θεματικές και έχει αποσπάσει διάφορες υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. Είναι κριτής σε ερευνητικά περιοδικά και υπήρξε μέλος επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής σε διάφορα συνέδρια, συμπόσια και φεστιβάλ. Είναι μέλος διάφορων φορέων εθελοντισμού και δραστηριοποιείται στις παραστατικές τέχνες ως μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Jazz-Rock του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται πιο έντονα με τη συγγραφική δραστηριότητα

Εργάζεται ως Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π/θμιας Εκπ/σης Χανίων με κύριο αντικείμενο την ενίσχυση Καινοτόμων Δράσεων στις θεματικές ενότητες Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας.

Νοηματική Γλώσσα

Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες

 Το βιβλίο της Ελένης Καβαζίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

 Η Ελένη Καβαζίδου θέτει κρίσιμα ερωτήματα και δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις βασισμένη στις πιο αξιόπιστες ακαδημαϊκές πηγές της τελευταίας εικοσαετίας. Ταυτόχρονα αναδεικνύει σημεία κλειδιά για τις μελλοντικές έρευνες.

-Αποτελεί κλειδί ή παγίδα η Νοηματική Γλώσσα; Ποιά είναι τα στάδια εξέλιξής της, τα προτερήματα και οι αδυναμίες της;

-Ποιά είναι η γενεσιουργός Αιτία της Κουλτούρας των Κωφών; Ποιές συνθήκες ευνόησαν την κοινότητα των κωφών να αναπτυχθεί τόσο πολύ στον 20ο αιώνα; Ποιά τα θετικά και ποιά τα αρνητικά αυτής της ραγδαίας εξέλιξης των κοινοτήτων τους;

-Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ της νοηματικής και της προφορικής γλώσσας στην εγκεφαλική λειτουργία;

-Μπορεί η Νοηματική Γλώσσα να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση νοητικών, κινητικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων;

 Όπως γράφει χαρακτηριστικά η συγγραφέας: «Είναι καλό να γνωρίζουμε τα κλειδιά και τις παγίδες της σύγχρονης νοηματικής γλώσσας και των εκπροσώπων της. Έχοντας τη γνώση, έχουμε τη δύναμη».


Add: 2016-08-29 14:27:30 - Upd: 2024-01-23 10:02:21