Μοντέλο Συστημικού Διδακτικού Σχεδιασμού με βάση τις αρχές του Κοινωνικού Μάρκετινγκ
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-599-074-9
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 224 σελ.
Περιγραφή

ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ επιχειρείται η διεπιστημονική προσέγγιση της ∆ιδακτικής και του Κοινωνικού Μάρκετινγκ (Social Marketing), σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής του ∆ιδακτικού Σχεδιασμού, μέσω της δόμησης ενός νέου Μοντέλου ∆ιδακτικού Σχεδιασμού, του «Μοντέλου Συστημικού ∆ιδακτικού Σχεδιασμού» (ΜΣ∆Σ). Το «Μοντέλο Συστημικού ∆ιδακτικού Σχεδιασμού» αναδεικνύει τη διδασκαλία ως ένα ενδογενώς και εξωγενώς αλληλοτροφοδοτούμενο ενέργημα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται και αξιοποιούνται τα «∆υνατά σημεία» του διδακτικού μικρο- περιβάλλοντος προς βελτίωση των «Αδυνάτων σημείων» του, εντοπίζοντας τις «Ευκαιρίες» του διδακτικού μακρο- περιβάλλοντος, με σκοπό την αντιμετώπιση των πιθανών «Απειλών». Κύριο χαρακτηριστικό του νέου αυτού μοντέλου αποτελεί ο συστημικός μετασχηματισμός των ενδοσχολικών και εξωσχολικών διδακτικών παραμέτρων για την προαγωγή της συνεργείας μεταξύ τους προς την επίτευξη αποτελε- σματικότερης διδασκαλίας. Στο πλαίσιο λειτουργικότητας του μοντέλου αυτού ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει τον ρόλο του εναλλακτικού μετασχηματιστή, υποκινητή και προωθητή, χωρίς να αδρανοποιείται ο ρόλος του μαθητή. Ο μαθητής γίνεται αντιληπτός ως συν- υποκινητής, συν- επίκουρος και συν- προωθητής της διδασκαλίας.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΚΑΡΗΣ είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα ∆ημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο γνωστικό αντικείμενο «∆ιδακτική Μεθοδολογία». Το επιστημονικό του έργο σε επίπεδο ακαδημαϊκής διδασκαλίας βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει διδάξει με αυτόνομη διδασκαλία και στα Πανεπιστήμια ∆υτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Πριν την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός ΠΕ, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕ και Σχολικός Σύμβουλος. Είναι συγγραφέας βιβλίων παι- δαγωγικού και διδακτικού προσανατολισμού, ενώ σειρά άρθρων του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, συμμετείχε σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως εισηγητής και ως προσκεκλημένος εισηγητής. Είναι, επίσης, μέλος επιστημονικών Ενώσεων και Εταιρειών.

Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ είναι εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κάτοχος Μεταπτυχιακού ∆ιπλώματος στην ειδίκευση της Οργάνωσης και Αξιολόγησης της Εκπαιδευτικής ∆ιαδικασίας του Παιδαγωγικού Τμήματος ∆ημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Βασικό πεδίο έρευνάς και μελέτης της αποτελεί το επιστημονικό πεδίο της ∆ιδακτικής Μεθοδολογίας. 


Add: 2016-08-17 17:19:27 - Upd: 2016-11-04 19:16:52